這晚又是一次的離別依依,來到寶林新都城的【德美壽司】 為朋友踐行,之後生活地區雖不同,但都懷著相同的信念,就是體驗生活..... 記得對上一次光臨【德美壽司】都足足有5年前,當時仲專誠去到尖沙咀先食得到,意想不到最近竟然係將軍澳區開分店。今次分店就正正開係人流超多既新都城一期。就在地鐵站對面,好方便!時間大約近7點鐘,店內已經坐無虛席, 門外更排著唔少人等位,店舖不算大太,約容納近40多人左右...店舖以木系色調為主,由門外到門內營造成一間日式小屋既容貌,有一種舒適既感覺。🍱作為一間日本料理,這裡選擇眾多Menu入面「前菜、沙律、味噌、壽司、刺身、燒特、揚物、串燒、甜品等等」,基本上通通都有,而我們點餐沒有什麼技巧,較愛直接切入主題。刺身盛合(美) $238首先黎既當然係刺身,刺身絕對可以單點,但要抵食可以揀個刺身盛合,抵食之餘,最緊要唔洗諗咁多。我揀既呢款盛合包括「呑拿魚、油甘魚、三文魚、帆立貝及甜蝦」,基本上係最standard 既刺身類別。每一樣都好新鮮!同埋刺身唔算切得都有一定的厚度!當然唔小得德美招牌玉子🤭各兩切既刺身,望起黎色澤新鮮有光澤,仲好厚身添,講到最扺讚既一定係當中
這晚又是一次的離別依依,來到寶林新都城的【德美壽司 為朋友踐行,

記得對上一次光臨【德美壽司都足足有5年前,當時仲專誠去到尖沙咀先食得到,意想不到最近竟然係將軍澳區開分店。

🍱作為一間日本料理,這裡選擇眾多
Menu入面「前菜、沙律、味噌、壽司刺身、燒特、揚物、串燒、甜品等等」,基本上通通都有,而我們點餐沒有什麼技巧,較愛直接切入主題。

刺身盛合(美) $238
首先黎既當然係刺身刺身絕對可以單點,但要抵食可以揀個刺身盛合,抵食之餘,最緊要唔洗諗咁多。

每一樣都好新鮮!同埋刺身唔算切得都有一定的厚度!

當然唔小得德美招牌玉子🤭
各兩切既刺身,望起黎色澤新鮮有光澤,仲好厚身添,講到最扺讚既一定係當中既帆立貝,就係要最新鮮既帆立貝先會咁鮮甜。

深海池魚壽司and日本真鯛壽司 $52 & $48
壽司選左兩款比較特別既,先係池魚壽司,池魚味道偏向濃味一點
都好厚身,魚油好多,魚味會濃旭,配合葱粒味道非常配合,有爽口既感覺。

深海池魚壽司and日本真鯛壽司

而日本真鯛壽司顏色偏向白肉魚,味道雖然無咁濃,但魚肉透岀既清甜味道又是另一番風味。
每款都好新鮮。

煎鵝肝帶子卷 $82
煎鵝肝帶子卷係我覺得最吸引既卷物之一。💗
煎鵝肝帶子卷

唔知由幾時開始就愛上左鵝肝個種濃厚既油膩感,尤其是煎到熱辣辣既鵝肝配合壽司飯,壽司飯粒吸收左鵝肝既精華,個種味道真心百吃不厭,加上脆卜卜同柔軟既帶子肉,咬落去既多重口感既不單調又好睇。

煎鵝肝帶子卷

而吞後的After Taste,鵝肝味道仍然在口腔中停留和迴旋,實在叫人如痴如醉!

安格斯牛肉串 $44
烤熟透既安格斯牛肉香噴噴咁,肉汁都有既,配合檸檬汁牛肉味就更香濃,但我還是喜歡牛肉有點生生地既感覺。

大板風免治墨魚串 $38
呢份大板風免治墨魚串認真有驚喜,將墨肉滑炸到金黃脆口,再配合日本大板燒既製法,加上沙律醬、燒汁同木魚花,同真正既大板燒有8成相似。
炸過既墨魚餅外面微微脆口,內面仲係暖笠笠既彈牙墨魚,加上creamy味道濃濃甜甜既沙律醬非常好食,值得叫。

大板風免治墨魚串

芒果奶凍 free
來到甜品時間。食完仲會有返個芒果奶凍甜品做結尾,味道於香滑之餘,也多了一份清新的果味,好滿足。

芒果奶凍

【德美壽司都可算上係有名氣既老牌壽司店,講起個名相信對食有點要求既食家都會認識,總體而言,5年前5年後...食物、環境與服務大致都非常滿意!很愛擺滿富有日本特式的小擺設和小盆栽,因為有如置身於小日本之中,個人好放鬆。