2024-02-25
今日過開旺角,黎左朋友介紹既冰室,本身無咩期望,只係懶得慢慢搵野食,估唔到有啲驚喜😆首先,冰室都坐得幾舒服,一啲都唔迫,有幾張幾闊落既卡座👍🏼唔鐘意茶餐廳既港女小朋友,就幾鐘意呢間「餐廳」😂因為裏面有好多幅好大幅又好得意既貓貓畫👍🏼佢話呢間係餐廳唔係茶餐廳😆然後,食左幾樣食物,大家都係讚既,樣樣都真係幾好食👍🏼💕蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯 $64一般茶餐廳都係有叉燒或蝦仁,呢間有雙併啊🤭都係加一蚊👍🏼啱晒我地選擇困難症😆呢個飯我地覺得幾好食,小女一向鐘意食呢款滑蛋飯,佢話比以前食過好多間都好食,啲蛋係特別滑👍🏼餐牌話係用日本蛋同4.3日本鮮奶👍🏼💕即煮鮮牛蕃茄蛋花丁麵 $50呢個好好食,我幾鐘意佢做法,茄茸蛋花mix既近乎撈麵,每啖都掛到茄蛋醬😍👍🏼我先生直頭話佢好食過好耐以前喺尖沙咀星座個茄麵😆鮮牛油煉奶豬仔包 $18😍好。好。食👍🏼好。鬆。軟👍🏼👍🏼讚!估唔到呢間茶餐廳夜晚食既呢個豬仔包可以咁鬆軟,好食過好多地方👍🏼💕飲品都唔錯,小女要左凍鮮奶,係杯裝上😂心唸都要加$4咁求其斟杯唔知咩奶🙈結果嘴刁叼既小女話好飲,我估應該都係用日本奶👍🏼另外嗌左杯忌廉咖啡😂都似係即磨+忌廉,好飲既!仲有
然後,食左幾樣食物,大家都係讚既,樣樣都真係幾好食👍🏼💕
蝦仁叉燒雙併日本滑蛋飯 $64
即煮鮮牛蕃茄蛋花丁麵 $50
鮮牛油煉奶豬仔包 $18
😍好。好。食👍🏼好。鬆。軟👍🏼👍🏼讚!
仲有一樣想讚下既,佢多飯/少飯都可以,不另收費👍🏼欣賞👍🏼
總括,呢間各方面都做得幾好,下次黎呢頭可以再食!💕
後記:見呢間冰室幾好食再search下,原來有幾間分店,有機會可以試下😊
旺記冰室 (鴻輝大廈B座) (旺角)
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈B座地下7號舖