2020-09-19 997 瀏覽
天后地鐵站隔離有兩間清湯腩,一間叫華姐,一間叫大利,唔同嘅朋友都話兩間唔係爭好遠,不過大利好食少少,同埋有啲特別野,所以約我去食嘅時候都係去大利。平時食清湯腩,就梗係清湯加牛腩啦。但係大利清湯腩有個招牌菜,就係咖喱牛腩撈麵。咖喱香濃,唔會得個死啦,牛腩煮得夠淋又入味,配撈麵食啱啱好,我連個菜都點埋咖喱汁。最得意嘅嘢就係咖喱本身係橙黃色,如果任何麵條掂到個咖喱汁,佢會慢慢變色,有橙黃變做深紅。我相信係有啲化學原理,但係我唔知係乜,如果有人知道歡迎話俾我聽,我都真係好想知。仲要介紹一下嘅就係配撈麵嘅清湯,雖然我都覺得有少少味精,但係基本上都好好飲,一啖撈麵一啖湯確實暢快。