2010-05-24 414 瀏覽
真係忍唔住都要多寫一篇!雖然路程可用山長水遠黎形容,但每次都回味羅漢寺既齋菜。如果有機會可以比我到厨房偷下師就好喇!羅漢寺既齋菜唔算平宜,但勝在味道清淡得宜、少油、感覺好舒服既齋菜,愈食愈開胃!有些菜式例如炆茄子、羅漢齋唔會食到好濃烈既豆板醬或南乳等醬料既味道,但材料煮得入味,連汁都可以拌飯食,對我唔 "好" 飯既人黎講,都可多添一兩次飯。以人數計算收費,兩人餐餸菜如下: 生菜冬菇 羅漢齋 炆冬瓜 春卷 + 腐皮卷 湯:齋湯雖然無用肉黎煮,但仍然做到好清甜,飲落好舒服! 粥:呢個粥係呢處既招牌,而家好難要揾到呢種高質素。用紅米、白果、腐竹等煲成既老火粥,食落好香白果味,健康非常!每位:HK$60- 餸菜款式 (包括湯) 由寺廟決定,白飯、粥、開水、茶等任飲任食山水豆漿每支:HK$15-是日寺廟送予波蘿、茜米餅供在坐善信享用

以人數計算收費,兩人餐餸菜如下:

生菜冬菇

羅漢齋

炆冬瓜

春卷 + 腐皮卷

湯:齋湯雖然無用肉黎煮,但仍然做到好清甜,飲落好舒服!

山水豆漿每支:HK$15-

是日寺廟送予波蘿、茜米餅供在坐善信享用

生菜冬菇+羅漢齋+炆冬瓜+春卷腐皮+湯
豆漿 + 波蘿 + 茜米餅
老火健康粥
2010-05-23
$67.50 (午餐)
生菜冬菇+羅漢齋+炆冬瓜+春卷腐皮+湯
豆漿 + 波蘿 + 茜米餅