2018-08-23 738 瀏覽
呢間米線喺官塘可說是深入民心,早喺舊址觀塘廣場既時候已經成日去食,係老表既小fans。之後觀塘返工更加帶幾個同事一齊去,大大碗又可以叫幾個小食share,真係食得好開心,好滿足。宜家間唔中放工偷懶都會中途喺觀塘泳池落車上天橋過去食~ 搬左大舖坐得舒服d,更加多左款式~呢度既米線有大細碗size,基本上一人食細碗已經夠,大碗可以2人share了!除左招牌黑草羊,仲有牛腩、豬、雞等,而我最愛就係黑草羊肉連皮米線,呢度個湯頭真係好正,每次都要先喝幾口。今次點左牛羊雙拼米線。不過牛腩略嫌瘦咗啲,蔥會用湯匙裝住,唔食蔥可以唔落,好細心。另一碗叫左淨羊肉米線。呢度既蒜泥白肉,蒜泥跟白玉係分開的,薄薄既白肉一層層色澤分明,將加左白醋既蒜泥放上白肉一齊食,蒜同醋香樸鼻,好有層次!唔同外面食既有麻辣油既味道。 試埋豬手,豬皮係燒過既特別香口,肉質夠淋,筋位軟滑。飲品方面少有地可以揀(凍/熱)蜂蜜,仲有茶蜜, 夠曬清甜滋潤!

宜家間唔中放工偷懶都會中途喺觀塘泳池落車上天橋過去食~
搬左大舖坐得舒服d,更加多左款式~

黑草羊肉米線

唔同外面食既有麻辣油既味道。
蒜泥白肉
試埋豬手,豬皮係燒過既特別香口,肉質夠淋,筋位軟滑。
豬手
蜂蜜,茶蜜