認真我真的很喜歡食拉麵呢!! 每次有機會去日本,落機放低行李,第一件事就係去食拉麵,熱辣辣,真係好正! !不過香港拉麵店都愈黎愈多,唔洗飛去日本,都大把選擇啊! 今次特登嚟到紅磡黃埔新天地試一間叫做【豚道樂】!因為朋友食完就覺得好好食!推介我一試呢!其實香港既拉麵熱潮好像都從未減退過喔!呢間【豚道樂】係九號水產入面,門口非常闊落又好有心機報置到一間係挺新潮的拉麵店。入面用紅色為主,一望就係採用開放式既風格。有二人枱,有吧枱,每個枱下有個小勾可以讓你掛上袋子,又或未可選一個籃放晒野入去然後放在椅子下面。都是挺貼心的!環境上滿滿的是日式傳統玩意,更有些木製成的裝飾。還有我喜歡的達摩呢!先來看看餐單,拉麵的款式也算多啦!【豚道樂】主要以九洲豚骨拉麵做主打,湯底是是自家製豬骨湯底!用上本地豬肚骨加外來的荷蘭豬手製成。除了一般的豬骨拉麵,也有黑蒜油,辛辣,芥末,海老湯。 等等,在不同的季節應該也有期間限定呢!另有多款小食及特色飲品。每人點一張菜單,湯底、麵質、追加配料、豚肉一一可選。最後跟朋友點了兩碗拉麵,三款小吃!先到的是小吃!蒜蜜叉燒拉麵離不開叉燒、 叉燒也離不開拉麵,這個關係你懂的!叫多幾
認真我真的很喜歡食拉麵呢!!

其實香港既拉麵熱潮好像都從未減退過喔!

呢間【豚道樂】九號水產入面,門口非常闊落又好有心機報置到一間係挺新潮的拉麵店。

入面用紅色為主,一望就係採用開放式既風格。

先來看看餐單,拉麵的款式也算多啦!

用上本地豬肚骨加外來的荷蘭豬手製成。

每人點一張菜單,湯底、麵質、追加配料、豚肉一一可選。

最後跟朋友點了兩碗拉麵,三款小吃!

先到的是小吃!
蒜蜜叉燒
拉麵離不開叉燒、 叉燒也離不開拉麵,這個關係你懂的!

叫多幾塊仍是合理喔!更河況我真的很喜歡吃叉燒呢...
主要材料是猪里脊肉、叉燒醬、自制大蒜粉!食落點點蒜頭味,肉質有汁醬所以好Juicy,但係比較上偏薄...肉就肥瘦均勻,可以過一過口癮!

炸紫菜墨魚咀$38
新鮮炸起即出,熱辣辣到來,鑊氣夠炸得香口,粒粒炸得金黃口感爽彈
面頭點少少檸檬汁會更好吃,因為減少油膩次餘又好像能降低熱氣感。

炸紫菜墨魚咀

最後仲有日式煎餃子$30
就是哪種...標準日式水餃口感,加上香酥底皮,食落皮脆香口,肉味不算太鮮甜。
因為肉的味道偏淡,點汁會好吃點!
日式煎餃子

我揀左特上之選,黑松露醬油豚骨拉麵$108
呢碗叫了曲麵偏硬質,因為我喜歡麵質更有彈性
上枱時黑松露醬,香氣撲鼻,我倆忍不住先偷飲一啖湯...非 常 好 飲。

黑松露醬油豚骨拉麵

黑松露味加上特上豚肉湯好濃好惹味,而面層有著一大隻半生熟帶子,微煎香肉質仍然保持著帶子的嫩滑與鮮甜。

黑松露醬油豚骨拉麵

慢慢品嚐湯底變得更厚身了,每條麵條都掛上湯汁又好煙韌,令人食得好滿足啊。
黑松露醬油豚骨拉麵

豚肉有兩個部位可選「豬肩肉和豬腩肉」我選肩肉,是半肥瘦的!
整塊放入口中也沒有罪惡感!軟綿口感肉質鬆軟多汁十分喜愛。

黑松露醬油豚骨拉麵

配料方面,有些木耳絲,爽爽脆脆,而溏心蛋流心程度不算很高,但尚算剔透,整體醬油味比較濃。

朋友的是特上海老湯拉麵 ($98)
拉麵除左麵質重要之外,湯底都係好緊要。
先呷口湯底,質感夠厚身杰身,呢個海老豚骨湯濃郁,飲少少又沒有太多油膩感。

因為是特上的關係,一碗中已經包晒有豬肩肉及豬腩肉,所以不用再在紙上畫選肉類了!
特上海老湯拉麵

豚腩肉,是半圓形非圓形。
吃下皮位略韌身因為有上脂肪位,好有彈性,肉的位置也算嫩的但我個人比較喜歡肩肉多點。
配料方面大同小異同樣是,木耳絲、溏心蛋、筍、一大塊紫菜
芽菜、蔥花加上大量嘅櫻花蝦。
特上海老湯拉麵

餐廳的飲品也有心思的!因為有日本直送汽水,各式各樣的!!
招財貓汽水、靜岡抺茶可樂那上都試過了,所以就沒有點他的,下次又試試山梨桃梳打或信州白提子梳打吧!
今次就飲店內檯上的凍檸檬水送拉麵。

【豚道樂】裝修簡約得黎又充滿日本🇯🇵風味,此拉麵店也不錯!

雖說沒有小店的人情味濃,但味道、質素、價錢成正比!不錯的說!
炸紫菜墨魚咀