2018-06-17 958 瀏覽
原意係想去大埔新開的陳根記,但有感大埔太細、沙田未知會否續約成功,所以最後捨棄了有冷氣的大埔店,來到風味依舊、要滴汗的沙田大排擋-陳根記本店。1. wasabi手撕雞真係無得頂首推!!我地6個人所以叫左一侵雞,好入味,係會食到覺得wasabi味上埋鼻、但又唔會勁到入唔到口!好正2. 蠔餅都炸得好好、唔會皮同蠔分開、又唔會勁厚粉!好味道3.炒峴係足料,平時食炒峴一定殻多過肉,但陳根記的絕對係有好多峴肉、又無沙4.孜然骨-我個人唔食得辣,覺得係辣左少少,無咩孜然味!5. 金銀蛋浸時蔬-大路之作6. 魚香茄子煲等左好耐,但份量好小好小,我地笑言應該叫魚香茄子「碗」7. 椒鹽粟米枇杷豆腐-劣食!它絕對係陳根記的老鼠屎8. 芒果一口脆- 好出名,但食落....芒果好冰、無咩味,係炸得好脆,但覺得不食也不是損失總計:沙田陳根記本店依舊係我最愛的大排擋,期望下次食到大埔分店!

1. wasabi手撕雞真係無得頂
首推!!

2. 蠔餅都炸得好好、唔會皮同蠔分開、又唔會勁厚粉!好味道

4.孜然骨-我個人唔食得辣,覺得係辣左少少,無咩孜然味!
5. 金銀蛋浸時蔬-大路之作
7. 椒鹽粟米枇杷豆腐-劣食!它絕對係陳根記的老鼠屎