2018-11-22 382 瀏覽
魚生丼好食,師傅很親切,店外的人龍很長 – 每次食宗像屋帶俾我嘅感覺。裝修是非常簡約的日式設計,有少少日本家庭式小店嘅感覺,可以望到師傅係料理台準備食物。餐牌就係4款魚生丼 – 梅、竹、松阪特上,基本都有吞拿、吞拿魚蓉、北寄貝、帶子、甜甘蝦、三文魚子、烏賊、油甘魚及鱲魚,竹是梅的增量版,而松多了蟹肉,特上則加了蟹肉及海膽。先來兩件油甘魚刺身,配上芝麻醬非常香,師傅建議先食一件,第二件配飯及高湯一齊食。今次點左一款梅一款竹,見到竹嘅魚生份量的確比梅多左成倍,我覺的「梅」嘅份量已經夠飽,胃口大或者想食多D魚生點竹應該會更加滿足。除左將魚生整成小山咁嘅外型好吸引,宗像屋提議嘅食法都好特別。1 加店內的特製醬油,甜甜地同刺身味道好夾2 將魚生碎同飯放上紫菜包成手卷食,因為我個人唔大好紫菜,加上個日食嘅唔夠脆,感覺麻麻3 食完魚生,淨底嘅飯可以請店員加湯整成湯飯,湯底用魚淆成,好清好鮮甜,而且熱熱地好好味因為呢度嘅魚生係先切碎再混合,一齊食其實唔係好分到邊樣打邊樣,但整體感覺鮮甜,完全唔會有腥味,每款魚生嘅口感都好夾,而且以魚生丼黎講價錢合理。今次坐吧台位師傅主動我地介紹食法,好Nice!

1 加店內的特製醬油,甜甜地同刺身味道好夾