2011-04-23 72 瀏覽
黎到最後一站,同行既朋友話想食意大利菜。但始終budget有限,所以就黎左呢度食港式意大利菜。雖然呢間意粉屋唔算太大,但都算坐得舒服。當服務生問我地要凍定暖水之後,我地就睇menu叫野食啦。其實,都係有湯、小食、主菜同甜品等等啦。小食、餐湯首先係蒜蓉包,四片左右既份量係啱啱好。蒜蓉同牛油味都好夠,而且香而不膩。最重要既係新鮮出爐,食過啲凍得黎又硬既蒜蓉包,絕對不是味兒。我地仲order左南方雞翼,都而家都唔係好明點解叫南方雞翼。我覺得只係普通既炸雞翼再加上蕃茄汁既雞翼。不過呢個平凡既配搭都幾好食,食落又幾夾。之後就有酥皮周打海皇湯,對於係酥皮fans既我。就一定唔會錯過,因為呢度既酥皮湯真係有料到既。不過,呢次轉飲海皇湯。值得一讚既係,海皇湯相當足料。有蝦、青口、帶子、魚、蜆肉等既海鮮。整體上都唔錯,特別係個酥皮。因為真係好鬆化,同個湯真係幾夾架。]主菜飲完湯,食完小食就進入主菜既環節。首先上枱既係田園炸雞籃,呢個經典菜式都食過好幾次。個雞籃有雞胸、雞槌、雞全翼,鍾意食邊part就食邊part。雖然只係普通既炸雞,不過雞既肉質鮮嫩,而且醃味適中。好食過KFC多多聲。而且伴籃既仲有薯條,
港式意大利菜。
雖然呢間意粉屋唔算太大,但都算坐得舒服。當服務生問我地要
凍定暖水之後,我地就睇menu叫野食啦。
其實,都係有湯、小食、主菜同甜品
等啦。

小食、餐湯

重要既係新鮮出爐,食過啲凍得黎又硬既蒜蓉包,絕對不是味兒。
我地仲order左
南方雞翼,都而家都唔係好明點解叫南方雞翼。
我覺得只係普通既炸雞翼再加上
蕃茄汁既雞翼。不過呢個平凡既配搭都幾好食,食落又幾夾。
惹味蒜蓉包
南方雞翼
化,同個湯真係幾夾架。
酥皮周打海皇湯
蜆肉和足料海鮮
]主菜

飲完湯,食完小食就進入主菜既環節。首先上枱既係田園炸雞,呢個經典菜式
雖然只係
薯條,點埋茄汁更添美味。
經典既田園炸雞籃
第二道係煙三文魚海鮮pizza,雖然呢道既pizza只有薄批。不過又焗得幾好食,
最重要既係個pizza真係幾足料。
當然有煙三文魚,仲有魷魚、蝦、蟹肉、蟹子。
呢個配搭都算可算係海鮮雜錦pizza,如果pizza可以配千島醬就更美味啦。

呢個pizza批焗得鬆脆可口,食落有啲似餅乾既感覺。估唔到,呢個pizza係我
成日食既。
煙三文魚海鮮pizza
下一道追加既係焗三文魚帶子牛油果飯,呢道菜係第一次食。呢個飯既
三文魚份量頗多,再加上牛油果及蘑菇。配上忌廉汁及芝士焗製,個飯既質地
比較黏。不過食落又幾好食,同平時食飯既感覺係兩回事。唔知係唔係意大利
飯既緣故呢?
焗三文魚牛油果飯
甜品、飲品

食完咁多美食,點都要有甜品作結既。
首先端上君度香橙班戟配雪糕
呢個甜品又幾特別。好有橙香既味道,而且不乏牛油味。呢個pancake雖然
好簡單,不過加上雪糕,可以食到冰火相交既感覺。
君度香橙班戟配雪糕
另一道甜品馬天尼朱古力焗香蕉金寶配雪糕,呢個甜品好少有得食,今
次可算是頭一回。其實係將香蕉蓉混入朱古力再加上果仁焗製,味道都幾特別,
而且又唔會太甜。整體上,香蕉味好夠而且同朱古力既味都幾夾。唔少得面頭既
一球雪糕,都可以做到冰火相交既效果。
馬天尼朱古力焗香蕉金寶配雪糕
真係到最後啦,最後係意式濃情飲品。味道都幾特別,不過我一啲Tiramisu
既味道都搵唔到。只係似朱古力咖啡既特飲,可能我唔太識欣賞啦。
意式濃情
呢餐都幾精彩,有經典既產品,亦都有啲季節性既產品。雖然大家各有特色,但
大家crossover得黎又幾夾。而且呢間意粉屋既服務都唔錯,成日都幫我地加水同
收野,真係難得一見。有機會會再翻兜。
2011-03-13
惹味蒜蓉包