今日見天氣好同友人入左長洲行吓,順便去買平安包入得黎長洲當然唔少得食魚蛋同糯米糍啦!而我今日不得不提嘅就係哩間甜品老字號-允升甜品。首先,我已經幫襯過哩間嘅糯米糍好多次,由佢未太多人幫襯,到而家周街都話自己係“馳名糯米糍”,我都係照舊幫襯佢。可能期望越大失望越大啦,我同自己講,幫襯完今次以為就永不幫襯!點解會咁嬲?事源今日又去允升,雖然店鋪都接近坐滿人,但都容易搵位(唔算full晒)。叫落單都叫咗十幾次先有人理。我都唔明,雖然店鋪係細,得一個阿姐負責落單同寫野,你知道我地叫“寫嘢”可唔可以比少少反應?唔比都算,黎寫嘢果陣仲要黑口黑面,好似我阻住你咁??我order咗榴槤糯米糍,我友人就隨便點咗個糖水食。跟住阿姐話“每位最低消費13蚊,不包糯米糍,後面寫得好清楚”。雖然我唔知幾時加咗哩條rules,但佢寫到出黎我當然無得反駁啦,但最大問題係,阿姐你態度洗咪咁差?仲要以衊視嘅咀臉同我講,我當時真係咩胃口都無。正常情況下我會叫個糖水當解吓渴,但佢咁嘅態度咁嘅咀臉我真係無胃口!話咁快佢就响我張單加左13蚊。我轉咗個榴槤糯米糍做take away,因為我真係好炆,而最後我都無order嘢,就咁比
今日見天氣好同友人入左長洲行吓,順便去買平安包

點解會咁嬲?事源今日又去允升,雖然店鋪都接近坐滿人,但都容易搵位(唔算full晒)。叫落單都叫咗十幾次先有人理。我都唔明,雖然店鋪係細,得一個阿姐負責落單同寫野,你知道我地叫“寫嘢”可唔可以比少少反應?唔比都算,黎寫嘢果陣仲要黑口黑面,好似我阻住你咁??我order咗榴槤糯米糍,我友人就隨便點咗個糖水食。跟住阿姐話“每位最低消費13蚊,不包糯米糍,後面寫得好清楚”。雖然我唔知幾時加咗哩條rules,但佢寫到出黎我當然無得反駁啦,但最大問題係,阿姐你態度洗咪咁差?仲要以衊視嘅咀臉同我講,我當時真係咩胃口都無。正常情況下我會叫個糖水當解吓渴,但佢咁嘅態度咁嘅咀臉我真係無胃口!話咁快佢就响我張單加左13蚊。我轉咗個榴槤糯米糍做take away,因為我真係好炆,而最後我都無order嘢,就咁比左個min charge。雖然13蚊唔係好多,而我都知係無啦啦比13蚊好唔抵,但果下我真係成肚氣!

我所講好無禮貌嘅阿姐就係中間果位(綠色圍裙)。

阿姐,無論你間嘢幾好食同幾旺都好,d態度咁差就等於趕客。

我响哩度都奉勸大家,長洲而家的確係多咗好多店鋪整糯米糍,要食糯米糍千其唔好去允升,因為其實都係普通貨色。
2017-05-06