依家唔洗飛泰國都食到米芝蓮級泰菜喇😱❤️ 由獲得「亞洲50最佳餐廳」Top 1 + 米芝蓮1星Le Du 泰國名廚Chef Ton 打造嘅首間海外店!坐落於K11 Musea,餐廳中間除左有個搶眼嘅酒吧位外,近窗位置仲望到維港景,整體感覺比一般fine dining 更輕鬆點🍴 菜式同樣以新派泰菜為主,採用泰國本地新鮮食材,配搭當地傳統風味,再靈活揉合現代烹調技巧,創造出一系列充滿wow Factor的泰菜~ 最最最重要係連Le Du招牌菜冬蔭公烤龍蝦都食到,今次真係連機票錢都慳返🤭-𝟲-𝗖𝗢𝗨𝗥𝗦𝗘 𝗦𝗜𝗚𝗡𝗔𝗧𝗨𝗥𝗘 𝗠𝗘𝗡𝗨 ($1480/pp)-ᴀᴍᴜꜱᴇ-ʙᴏᴜᴄʜᴇ分別有4款餐前小吃- 炸芋球/煙燻油甘魚他他/魚子醬帶子撻/粟米撻。最愛一定係前者炸芋球,外層炸得酥脆,而裏面係散發陣陣茴香以及咖喱香味嘅軟滑芋蓉,一嚟已經感受到泰式香料嘅衝擊✨*ᴘʀᴀᴡɴ | ꜱᴇᴀᴡᴇᴇᴅ | ꜱᴘɪᴄʏ ʙᴇᴇᴛʀᴏᴏᴛ虎蝦搭配海苔及香辣紅菜頭,蝦肉嘅爽彈,搭配冰凍甜辣嘅紅菜頭雪葩,加上海葡萄 & 海苔粉,酸爽清新❣️ 係一道能夠喚醒味蕾的前菜!*ᴏʏꜱᴛᴇʀ | ᴛʜᴀɪ ꜱɪᴄʜᴜᴀɴ ᴘ

ᴀᴍᴜꜱᴇ-ʙᴏᴜᴄʜᴇ

ᴏʏꜱᴛᴇʀ | ᴛʜᴀɪ ꜱɪᴄʜᴜᴀɴ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ | ɴᴏʀᴛʜᴇʀɴ ꜱᴘɪᴄᴇ
生蠔配四川花椒及泰北香料。水煮過嘅生蠔肉質保掛結實🦪 配上四川花椒 & 泰國紅辣椒油非常香辣惹味!建議可以同時沾上青蔥忌廉平衡返個味道。

ᴀᴍᴀᴅᴀɪ | ᴛʜᴀɪ ᴋᴀʟᴇ | ᴄʜᴏᴏ ᴄʜᴇᴇ ᴄᴜʀʀʏ
紅咖喱甘鯛魚配泰國羽衣甘藍。泰式餐廳都食到甘鯛立鱗燒,唔同嘅係依到配搭上升昇華版泰式紅咖喱- Choo Chee,比一般的辣味更出,質感更厚身😌 一旁仲附上炸蝦豬肉丸,伴上羽衣甘藍醬可以一解油膩感~

ᴄʀᴀʙ | ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ | ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ꜱɪʀᴀᴄʜᴀ
自家製「是拉差辣椒醬」炒蟹配蘑菇。這道菜就是Show Off香料的環節😎 鋪滿蟹肉嘅香菇飯分別配上3款醬汁- 是拉差辣椒醬、蟹膏醬 & 黑水欖醬🦀 每一啖都享受都唔同風味!

ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ (+$680)
(ʙʏ ʟᴇ ᴅᴜ)
必試Chef Ton 招牌香烤龍蝦!唔洗飛泰國都食到米芝蓮1星 + Asia Top 50 第一名 Le Du 出品嘅鎮店之寶- 烤龍蝦🦞 將泰國冬蔭公元素加入原隻新鮮澳洲龍蝦裏面,結實鮮甜嘅龍蝦肉配上用以龍蝦膏+冬蔭功香料煮成嘅醬汁,再灑上香脆嘅炸泰式奄列蛋碎,可以見到西x泰嘅創新結合!令平時食到嘅味道有煥然一新嘅感覺🥰 旁邊嘅黑糯米飯可以加入青檸汁享用~

ᴡᴀɢʏᴜ | ꜰᴇɴɴᴇʟ | ʜᴏʟʏ ʙᴀꜱɪʟ
聖羅勒茴香和牛🐂 A5和牛嘅油脂感豐富,肉質軟嫩,配上聖羅勒茴香味道清新了不少🌿 感覺上牛肉嘅份量可以再多點就是了~

ᴍᴀɴɢᴏ | ꜱᴛɪᴄᴋʏ ʀɪᴄᴇ | ʟᴇᴍᴏɴ
超好吃的變奏版芒果糯米飯!焦點一定係煙煙韌韌,充滿椰香嘅黑糯米咸椰奶糕~ 上面放上新鮮芒果肉、綠豆慕絲、檸檬醬 以及焦糖烤腰果,令整體味道更豐富!加上酸酸甜甜嘅芒果雪糕,夠哂清爽!💛

ᴘᴇᴛɪᴛ ꜰᴏᴜʀ
朱古力四季桔撻、椰子香蕉蒸糯米糕 & 時令水果 (紅火龍果/番石榴)

Thailand Martini ($108)
Farmland Fruit ($108)