2022-05-30 462 瀏覽
❤️‍🔥超推薦茶記 ❤️‍🔥 向➡️拉睇menu幾十款主食甜品隨意配搭 😍🐭 米奇老豬Vol. 212 🐷[祥發茶餐小廚]話說呢間喺七姊妹道嘅茶記當年老豬同大學同學們喺超短嘅lunch hour都堅持由HKU搭到去北角食(然後要跑🏃🏿‍♀️🏃返HKU上堂😅)就知道呢間茶餐廳唔簡單😏.➡️ 餐牌指南基本上9成食客都係會叫「不可不試瑞士餐」同埋絕大部分都係會叫瑞士雞髀然後加多個主食(即係C/E/F/H/M)最後加埋個小食/甜品 (即係B/Q)仲包一杯熱飲添 ☕️不過就算係紅豆冰都係加$2 其他特飲都係多幾蚊 唔叫就真係對唔住自己啦😏.➡️ 等位攻略⚠️ 平日lunch hour會有好多上班一族,不過由於伙計服務迅速,所以就算見到人龍都唔洗驚,通常等20分鐘都入到 🤪⚠️ 建議懶等位人士星期六去(星期日❌開㗎),個場只係得幾台客添.🐖🐖《瑞士雞髀》🐖🐖🛑 9/10 🛑落單之後幾分鐘就會熱辣辣上台瑞士汁滲透左隻雞脾 🍗重口味人士可以一路食一路點碟上嘅汁不過我覺得就會偏鹹 就咁食都好夠味或者可以將d extra嘅汁淋落個飯到就正正子啦🤪.🐖🐖《沙嗲牛肉包》🐖🐖🛑 7.6/10 🛑 呢個就正常茶記水平雖然個包烘熱左
🐭 米奇老豬Vol. 212 🐷
[祥發茶餐小廚]
話說呢間喺七姊妹道嘅茶記
(然後要跑🏃🏿‍♀️🏃返HKU上堂😅)
就知道呢間茶餐廳唔簡單😏
➡️ 餐牌指南
基本上9成食客都係會叫「不可不試瑞士餐」
同埋絕大部分都係會叫瑞士雞髀
然後加多個主食(即係C/E/F/H/M)
最後加埋個小食/甜品 (即係B/Q)
仲包一杯熱飲添 ☕️
但沙嗲汁偏淡(無花生香)同埋牛肉偏少
不過勝在個包好大個 啱黑洞胃人士😂
🐖🐖《朱古力煉奶吐司》🐖🐖
🛑 8.4/10 🛑
個多士烘到脆邊!
而且有海量來朱古力醬同煉奶
一個人食完全唔覺得heavy 😎
🐖🐖《奶醬班戟》🐖🐖
🛑 8/10 🛑
呢個水準有d飄忽 🫣
師傅心情好嘅時候會有好多煉奶同濃稠嘅花生醬(有花生粒)
但有時又會好稀身 😅
呢個唔推薦🤫
🐖🐖《炭燒豬頸肉雜菌飯》🐖🐖
🛑 9.3/10 🛑
雖然祥發最出名係個瑞士雞髀
但最最最好味其實係炭燒豬頸肉!
豬頸肉鮮嫩❗️肥美❗️juicy❗️爽脆🦷
完全唔會有豬腥味!
個秘製蜜汁係畫龍點睛 🤩
甜鹹甜鹹咁 勁開胃
老豬會特登將豬頸肉嘅蜜汁「hi」落d飯
蜜汁撈飯真係可以輕鬆KO成碗飯
完全無肥膩感 可能係因為有d健康🍄雜菌?🤣
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.2/10
服務:7/10 (多人嘅話,記住要乖乖地聽伙計指示🤪 少人嘅話,其實佢地都好nice嘅~)
環境:7/10 (座位係密密麻麻嘅,而且d台係油油地,普通茶記級數😅)
CP值:✴️ 高 ✴️ (港島區呢個價錢飽到上心口,真係性價比之王啦😎)
ENCORE:✅ (回訪無數次了,一定要食豬頸肉飯、瑞士雞髀、朱古力煉奶吐司)

📍祥發茶餐小廚📍
📎北角七姊妹道27D號地舖🧷