2021-05-13 382 瀏覽
第一次幫襯, 本來想食湯河, 但河粉已經賣晒, 所以叫了雞絲撈檬同豬扒撈檬。好彩食左撈檬咋, 雖然無試過湯河, 但我覺得撈檬一定勝過湯河, 尤其依家天氣熱。撈檬份量好夠, 雞絲/豬扒 同菜的份量都佔差唔多一半。我依d大食的, 平時出街食粉麵一碗都唔多夠, 但依碗撈檬都夠八成飽。再過一星期又掛住撈檬, 又再幫襯第二次。 今次試埋蟹膏蕃茄湯檬同牛油果沙冰。 蟹膏蕃茄湯檬的湯底好正, 雖然可能都有落些少牛湯精, 但佢都有自己煲湯底, 因為我食到有d牛肉係湯入面。蟹膏餅真係有蟹膏味, 都幾好食, 唔係蟹柳無蟹d friend 😂 牛油果沙冰打得好幼細, 完全唔覺有冰, 同埋佢應該加左椰奶/ 椰子一齊打, 椰味略嫌勁左少少蓋過左牛油果味。