2019-12-28 301 瀏覽
呢一晚系好肚餓,感覺可以吃得下9隻雞既情況下搵到呢間高麗軒韓國料理,於是阿姐我決定入去「大吃大喝」,因為比門面既超過70種新鮮食材及料理所吸引到。打開門需要落一層,餐廳位於地下一層,落到去又幾熱鬧,呢晚系平日都咁多人黎食,仲有一大班人系到聚會添。呢到既韓燒放題係平日$248一位,另外卡比仲加左$68食埋餐廳既升級推介。🔷韓燒放題任飲任食 (晚市、成人) 💰248+68 💙75/100🔹配菜篇安坐後會有職員把韓式配菜放到檯上,咁卡比呢次就有6種吾同既韓式配菜,都係一D比較常見既泡菜、菠菜、大豆芽、酸青瓜、酸白羅白等,menu上邊無得填,不過想refull既話都可以搵餐廳職員加。🔹燒烤篇 - 牛、豬、雞、海鮮款式選擇多不在話下,除左牛、雞、豬,仲有提供左多款海鮮可以任食,睇個menu時真系睇到胃口大開,不過想食多D吾同款都毋須擔心,因為餐廳係會按人數每次供應適量既份量嫁哈哈。牛肉主要食左牛肋骨肉、肉眼扒及特級牛頸肉,牛肋骨肉會較為韌口有咬勁,燒既時候個火喉同燒既時長好重要,燒得太耐會跟燒得岩岩既質感好吾同,所以要拿捏得岩岩好會非常好味。普通牛扒既油脂分怖都好平均,所以食到口感溶化,軟淋既牛

🔹配菜篇
🔹燒烤篇 - 牛、豬、雞、海鮮

牛肉主要食左牛肋骨肉、肉眼扒及特級牛頸肉,牛肋骨肉會較為韌口有咬勁,燒既時候個火喉同燒既時長好重要,燒得太耐會跟燒得岩岩既質感好吾同,所以要拿捏得岩岩好會非常好味。普通牛扒既油脂分怖都好平均,所以食到口感溶化,軟淋既牛。

豬肉則有食到黑毛豬腩及豬肉等,豬肉有先醃製所以本身都好入味,燒果時豬肉會偏大塊,咁大塊配生菜包實在太滿足。黑毛豬肉及五花腩等會係薄切,所以會好輕易燒到外身脆脆。

雞肉都係有先醃製,食到最後燒雞肉都依然認為出色,包埋生菜食可以中和埋個油膩感添。

海鮮有各式各樣,基本上魚、蝦、魷魚等都有,叫左一份蝦,都算大隻而且重要的是爽口。鮮魷有放左蒜油等,所以燒完食都食得出會好香既蒜味。
🔹熟食篇 - 飯類、湯類、一品料理

鹽燒鯖魚燒得外皮非常脆口,魚肉部分亦都好多,熟食個份量應該就係統一左,所以人數少時就要睇下個人能力而點會更好。有食左豆腐辣湯,超級yummy,豆腐份量算多而且用上好香滑豆味濃既豆腐,湯味岩岩好,沒有太辣。
🔹升級推介 +$68

呢個升級推介會多左六款配料及送啤酒,卡比系沖住佢個帶子及帆立貝而加既,睇個人喜好決定可加或不加,難得黎到食及太餓所以都加左哈哈。
🔹飲品篇
飲品系自助形式,有各款汽水,亦有無糖茶等,都算多。