2015-08-03 2209 瀏覽
有閒情相約好姊妹享受一餐法國菜。我們找到位於1881 Heritage 嘅St George ,岩囇shopping 後作fine dining 之約。經waiter 悉心介紹之下,我們選了10 courses set dinner,以海鮮為主嘅main course,勝價比最高。1. Mousse salad餐前開胃小吃味道同賣相一樣甘正2. Sea urchin & crab日本海膽加 Fresh 魚子海膽份量好慷慨,好creamy,加埋粒粒豐滿嘅魚子,令人有置身海邊嘅感覺3. Salmon三文魚扒以52度slow cook, 半熟程度能保持肉質鮮嫩。上面更鋪滿密密的魚子醬,完全大滿足!4. 黑松露牛肝菌清湯一般黑松露都以cream soup 為主,而本人亦對西式清湯無乜期望。但今餐牛肝菌清湯將呢個觀念完全打破,原片黑松露鋪左牛肝菌上,waiter 才把整壺清湯於客人面前加入碗中。味覺同嗅覺一同享受。5. 龍蝦三吃每日法國新鮮運到嘅Blue Lobster 蟹鉗已剝殼,啖啖都係肉。精彩嘅仲有由cod, sea bass, sole 魚蓉做成嘅魚捲,口感好綿滑6. M8 和牛Medi

1. Mousse salad餐前開胃小吃
4. 黑松露牛肝菌清湯

5. 龍蝦三吃
6. M8 和牛Medium rare,肉味濃
7. mango配Ice cream
不太甜,適合女性口味
8.petite four serve with tea細心位就係waiter好細心甘續樣介紹。熱情果味果粒就最有驚喜
2015-07-27