2020-12-04 181 瀏覽
要揀今年去得最多次嘅餐廳,一定係位於炮台山嘅呢間食神叉燒chop chop。疫情期間我地好少離開北角開餐,但又想食好d,所以好多時都會收工之後係食神叉燒chop chop買個二人餐返屋企嘆,呢度嘅腩叉燒質素非常高而且穩定,從來都未試過令我地失望。😁今日同老婆收工原本都打算買個二人餐返屋企開餐,不過店員姨姨話剛推出左煲仔飯,趁今日天氣突然轉冷,就決定入去試試呢個煲仔飯。餐廳裝修有別於一般燒臘店,樓底高而且裝修簡約新穎,座位亦寬敞舒適。😌食神叉燒chop chop新推出嘅煲仔飯一共有十款,最特別係黯然銷魂煲仔飯,採用腩叉燒加窩蛋,不過因為老婆好想食燒腩仔,所以我地今次揀左燒味雙拼飯,煲仔飯就揀排骨臘腸。兩個人share食肯定夠哂飽。😆食神腩叉燒拼燒腩仔飯餐廳嘅招牌菜腩叉燒真係非常出色,肉質超軟腍,配上特製叉燒汁,入口肥而不膩,燒腩仔外皮鬆脆,肥瘦有致,沾上芥末醬更加惹味可口,雙拼飯的燒味份量都好多,兩個人share每人都可以食到好多件。😋排骨臘腸煲仔飯剛推出的煲仔飯質素都唔錯,飯底濕度適中帶有飯焦,臘腸脂肪飽滿入口油香充盈,排骨肉質非常好,軟腍之餘亦帶有少少爽勁。👍🏻餐廳飲品亦有多款選擇,

食神腩叉燒拼燒腩仔飯

排骨臘腸煲仔飯

餐廳飲品亦有多款選擇,除左一段水吧飲品之外亦有啤酒及其他酒精類選擇,而且價錢貼地,性價比非常高。😁

2020-12-03