2020-01-12 556 瀏覽
中環午飯人多擠逼,故假日前的小確幸多數嚟個就近短途lunch。雖然開會延後食靚嘢計劃,適逢除夕,無理由唔俾自己爽吓嘅!時間短咗,選擇都唔多,但都飛咗出銅記。一來一回咪無乜得坐?對,但哥就是任性。但實打實,都係唔可以揀啲太嘆。諗諗吓之際,已經腳踏銅記其中一條食巷—登龍街。街中選擇多,中西日韓泰,樣樣都有,建基於要快又唔可以退而求其次的前設底下,終於揀咗碗米芝蓮摘星嘅拉麵嚟醫肚。對上一次嚟仲係佢剛開業嘅時侯,仲要買拉麵券嚟入座,個陣已經覺得部機置於店內,感覺已經怪怪,同埋有啲阻礙客人排隊同影響進餐中的客人。今次嚟到個光景已經不太一樣,地方陳設依舊高格光明,礙人的機件早已搬走,有人手幫手下單了。蔦,具鳥字在名,著名於雞骨清湯作拉麵湯底,上次來品亦感甚喜,但心諗今日作為2019年最後一天,不如玩玩新意思。麻辣豚骨湯底 - 味玉叉燒拉麵叫咗個豚骨拉麵,加埋麻辣湯底,組合夠哂新鮮。同行有三位友人,無不叫招牌的雞湯拉麵,但此味一上枱,眼球及鼻頭都因佢嘅香味同賣相吸引住。賣相望多兩眼會有啲似檐擔麵,有肉碎香蔥。食落就大不同了,麻味相當足,貼心店家仲準備咗另送一碟的花椒,俾你唔夠再自行加落麵中;辣味適中

麻辣豚骨湯底 - 味玉叉燒拉麵
叫咗個豚骨拉麵,加埋麻辣湯底,組合夠哂新鮮。同行有三位友人,無不叫招牌的雞湯拉麵,但此味一上枱,眼球及鼻頭都因佢嘅香味同賣相吸引住。賣相望多兩眼會有啲似檐擔麵,有肉碎香蔥。食落就大不同了,麻味相當足,貼心店家仲準備咗另送一碟的花椒,俾你唔夠再自行加落麵中;辣味適中偏辣,相當於平常中辣多少少,啱哂嗜辣嘅我。

叉燒為薄切,適合配上油脂感較多嘅湯頭,肉味亦濃,唔會被辣湯蓋過,四片唔多唔少,但大食啲嘅朋友應該會想要多幾片,可自己看著辦加錢加肉,我覺得份量算係咁。流心蛋做得相當不錯,一咬開即流,蛋味亦濃郁,日本蛋無誤,亦正好間住麵湯,食時配餸。麵條還好,無得揀自己鍾意爽淋程度,令到此麵有點主次不均,麵條唔算差,但湯底就好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,點都收唔埋。(哈,星爺fans懂的。)

日式炸雞
呢道小食不得不提!比我預期嘅好食,同坊間食專做炸雞嘅鋪頭比起有過之而不及。青檸汁附送解油膩,雖然我食嘅拉麵幾油下,配呢味都有點怕怕,但炸得香脆,食埋炸雞皮都無乜罪疚感,因為太香口,太好食了!好少可喺香港食雞食得咁滋味,「小二~俾多份丫」,不知幾想咁講…

日式炸雞塊

日式煎餃子
可惜可惜,一間好嘅拉麵鋪又點少得好嘅餃子同冰凍啤酒,但係反而餃子真係麻麻哋。有點唔湯唔水,無增胃口,反而油掛在餃上,一入口嘅係油味,而且上碟時已見穿餡,賣相麻麻。不建議叫。

日式煎餃子

蔦,桑寄生的古名,如同鳥寄生於木取名。希望此品牌如名,鳥只是寄居,雞湯只是打響名號的頭炮,繼續推陳出新將美味擴至更多食材。好味,朕會間唔時再嚟check check佢。(又一電視劇梗…懶好笑)
題外話/補充資料: 加錢跟餐的炸雞好好食,極力推介!
2019-12-31
日式炸雞塊