2019-03-29
上年某日經過南昌街時,聞到一陣好香的牛扒味,往前走幾步就發現了這間當時未有店名的店舖,就決定搵日去試試。到有次星期五放工後,經過看到未滿坐便走入去 ( 試過幾次全滿座唔想等就走了 ),當時叫了 12 安士的美國極級肉眼牛扒。預設跟意粉,可跟飯,或淨扒,不包飲品。味道上可以媲美同區突然出名人氣爆燈的某 " 數字自助牛扒店 "。另外,我亦認為比附近 2 間出名的港式老店更好,只係差在沒有套餐及鐵板上的選擇。牛扒有牛味就正常不過,感覺沒有用過鬆肉粉之類,咬口亦實在,惜筋位較多。快快手食完第一次後,已覺得會再有下次。上月第 2 次及今日的第 3 次都是叫 $88 的 12 安士美國極級牛扒,其實感覺和肉眼差不多,所以揀 C/P 值最高的就可以了。頭 2 次配菜跟西芹真的嚇壞!今次就是比較正常的椰菜。經過輕輕一煎的蕃茄,於最後才進食,可清除一下口內的油膩感,是不錯的選擇。這間我會列作經常去的食肆之一,大大份牛扒,價錢不用 $100,又不用排隊 ( 排隊就食其他 ),喺今日咁高物價指數的香港,可以在哪再找到?
預設跟意粉,可跟飯,或淨扒,不包飲品。
快快手食完第一次後,已覺得會再有下次。
頭 2 次配菜跟西芹真的嚇壞!今次就是比較正常的椰菜。