餐廳: 華星冰室 (筲箕灣東大街)
資訊:

2017-12-26 624 瀏覽
對華星冰室既印象就係記得佢係一間明星冰室,不過從來都未試過去食佢既嘢,咁啱係筲箕灣同朋友一齊等緊人,有啲時間之下就決定去試下。星期六晏晝一點幾,見到門口都唔少人,都要等7 8個人,都有啲卻步,不過行近啲就見到條龍都郁得幾快,咁就決定等埋佢。入到去坐發現好多都係年輕既一家大細,睇嚟大家都係住呢度既街坊或者去附近郊遊既人。呢度同X牛一樣,一樣要搭枱同每個人都係食常餐,所以都跟風要左個常餐。常餐係包一個叉燒意粉(轉左做通粉)、牛油多士、火腿煎蛋(轉左炒蛋)同嘢飲。叉燒通粉既話其實都只係見到兩三舊叉燒仔沉左係底,料唔係太足,味道都係正正常常。而火腿炒蛋既蛋都係較滑,呢個唔錯,但係如果要同_牛比較,個人會認為_牛既滑蛋會更重奶味同再滑啲。而牛油多士唔會太脆,牛油味足,包都較厚,大路味道。總括嚟講,佢既常餐係正正常常,但係如果下次再要排咁長條隊既情況之下,我諗我會選擇其他茶記。

叉燒通粉