2018-10-14 64 瀏覽
Texas Burger 係天后都開左一段時間,好可惜一直都未有機會去,依加係旺角區,極多人來往嘅朗豪坊開左分店,我當然想黎試下啦。位於朗豪坊12樓嘅Texas Burger,以開放形式經營,雖然座位唔多,但係我地都好好彩地坐到卡位。既然餐廳叫Texas Burger,就梗係專門食Burger啦,只係Burger已經有好多選擇,不過由於我地想試多d唔同嘅野食,我地叫左一份Burger,再加一個小食同埋Taco share。水牛城棒棒雞:小食我地叫左「水牛城棒棒雞」,水牛城雞翼係美國菜黎講算係知名食物之一,咁究竟「水牛城」又係咩味道嘅呢?帶有燒烤醬同Tabasco味道嘅雞件,味道濃郁,入口熱辣辣,皮脆肉嫩,唔洗點附送嘅醬汁已經好好味,認真唔錯。墨西哥芝士夾餅:香港地真係唔多地方食到Taco,所以今次係餐牌上見到真係非叫不可。Taco 餡料有6個選擇,除左手撕雞,香草菇菌,燒烤手撕豚肉,脆魚柳,煎牛柳條,除此之外,亦都可以加$6 要軟殼蟹。至於皮方面,可以揀軟皮同硬皮。我地叫左兩件taco,揀左要軟皮,而餡方面,一件要煎牛柳條,而另一件要燒烤手撕豚肉。Taco 一件都好大,賣相有少少似另
水牛城棒棒雞:

墨西哥芝士夾餅:

Taco 一件都好大,賣相有少少似另類嘅三文治咁,以軟皮加入醃過嘅餡料,生菜,sour cream, 同牛油果醬整成。由於本人唔喜歡食芝士所以都request佢走芝士,餐廳都好樂意配合。

味道方面,餡料味道非常香濃,加入sour cream同埋牛油果醬之後亦都令整體味道提升。

墨西哥雞肉菠蘿漢堡:

由於我唔食牛肉,burger選擇真係唔多,我地最後揀左「墨西哥雞肉菠蘿漢堡」,再加$66 配奶昔,酸瓜同埋薯條。

漢堡包塗左牛油再用焗爐輕輕烘過後加入雞肉,菠蘿,芝士同埋生菜,入口非常鬆軟,加埋特製醬汁,一口咬落散發出肉汁同菠蘿汁嘅味道同口感,令到整體味道好夾好有層次。

薯條方面更加係即叫即整,非常香脆,入口唔太油膩,值得一讚。

奶昔方面我地跟餐叫左一杯Berry Lover,另外再叫多左杯Ocean Love
Berry Lover:

Berry Lover 以雜莓雪糕,木莓同忌廉整成,味道香甜,質感不但幼滑而且creamy,入口仲有少少果粒嘅質感。

Ocean Love:
至於Ocean Love, 佢係以香草雪糕,岩鹽,燕麥同整成。

初初知道呢杯奶昔加左岩鹽都有d擔心會唔會有鹹味,但係實際上一d鹹嘅味道都無,反而令雲尼拿嘅味道更加出。

埋單兩人夾埋都係三百幾蚊,坐左足足兩個鐘同朋友傾計relax,咁嘅價錢都算係超值啦。