2016-12-03 841 瀏覽
有時間總要約出黎傾下計吐下苦水,去酒吧食野飲野輕鬆下。之前去過依間既尖沙咀分店食飯倒數除夕,記得海鮮同小食都好食,巧合發現原來開左係太平道,食完搭車都方便得多,所以約左黎依間聚一聚上次係分店叫過海鮮拼盤覺得幾好食,所以今次我地再encore,總共有六款海鮮<<翡翠螺>>好大隻厚肉,要好大力叉出黎,食落個質感好爽韌,好新鮮又無沙<<青口>>比一般食既細隻小小,味道清清地,食落無腥味,唔洗沾醬都好食<<鮑魚>>用左磯燒汁煮完再雪凍,咬落煙煙韌韌,味道甜甜地,好好食,好似和風照燒元貝既味道<<赤海蝦>>手掌咁長咁大隻,味道好鮮甜,咀嚼少少粘牙,同日式蝦刺身一樣好食<<麵包蟹>>平時都比較少食,蟹膏比普通蟹多,食落蟹味較淡,但勝在啖啖肉<<龍蝦>>勁多龍蝦籽,肉質爽口,幾重龍蝦味,唔錯<<生蠔: Island Pacific>>大大隻食落好鮮甜爽滑,食得出好新鮮,帶少少海水
<<翡翠螺>>
好大隻厚肉,要好大力叉出黎,食落個質感好爽韌,好新鮮又無沙
<<青口>>
比一般食既細隻小小,味道清清地,食落無腥味,唔洗沾醬都好食
<<鮑魚>>
<<赤海蝦>>
<<麵包蟹>>
平時都比較少食,蟹膏比普通蟹多,食落蟹味較淡,但勝在啖啖肉
<<龍蝦>>
勁多龍蝦籽,肉質爽口,幾重龍蝦味,唔錯
<<生蠔: Island Pacific>>
大大隻食落好鮮甜爽滑,食得出好新鮮,帶少少海水味,我幾鍾意
<<炸魚柳伴薯條配沙律菜>>
用左單車型既小食架載住,好得意,魚柳炸得好酥脆,外皮脆卜卜,食落外脆內嫩,肉質好滑,薯條都炸得香口同重薯味,凍左咬落都仲好脆,依款小食係我地三個至愛
<<香芒烤雞薄餅>>
薄餅底食落幾香脆,個底唔會整得好厚,芒果、蕃茄醬同芝士味道幾夾之餘,味道濃郁得黎又唔會覺得食到酸味,份量唔會太大個而塞到飽
<<Strawberry me>>
成杯係士多啤梨沙冰加左甜酒,飲落好濃士多啤梨味,唔會好重酒,面頭係士多啤梨系列既百力支、威化餅,針筒型個支係糖水,如果唔夠甜,可以自己放幾滴溝係沙冰度,好好飲
<<Honey Bee>>
菠蘿沙冰加酒,飲落帶酸,用支蜜糖棒棒沾返少少蜜糖加落沙冰中和返個味道,飲落都幾開胃
<<Einstein>>
底層藍色係荔枝、七喜加伏特加,入面係粉色葡萄柚糖漿,兩樣溝埋容易入口幾好飲,仲有粒大冰座住,凍住飲一流