2019-05-07 70 瀏覽
去完日本,對港式日本料理一時心淡😑 在思鄉病發作期,唯有多吃西餐調劑心情😪 飯友也是豪遊歸來,我地約係呢間平平地Lockeroom,係咁意等荷包有機會抖下🤔見到門口掛著阿仙奴霸氣LOGO及隊徽三角旗,已經知呢度係👉【阿記冰室】👈lol 好啦,我就抱住去人地主場作客心態,觀瞻下簽名波衫,欣賞下滿牆球星閃卡,一時閃到眼花繚亂,真係世界級豪華更衣室⚽️(可惜見唔到我偶像Pippo,可能因為佢已過氣多年🤣又或者角落頭有🙈)Set Dinner $108~$198,飯友揀$108 溫泉蛋卡邦尼意粉,我揀$198 牛扒+鵝肝,頭尾包抄✌️🤓蒜蓉包偏甜,落足牛油,蒜蓉幾香。瓶裝沙律玩甜美果園風格(?),彩椒🌶️似生果,粒粒芒果🥭爆珠玩下變奏,黑醋葡萄味🍇重,甜似Vinocotto果醬,啱晒不喜吃醋的我👏不過咁黏稠既醬汁「雨露均霑」有難度,如果可以落少少橄欖油溝稀佢就好啦!第一次係西餐廳食到白蘿蔔濃湯,估唔到蘿蔔都可以咁洋氣lol 蘿蔔蓉未完全打爛,刻意保留顆粒口感,成品介乎清湯與濃湯之間,粗中有細,苦中帶甘,值得玩味🥴(我似乎食到少少麥香/豆乳香?)主菜:美國1855西冷牛扒配鵝肝!身為牛殺手,每次食西

(可惜見唔到我偶像Pippo,可能因為佢已過氣多年🤣
又或者角落頭有🙈)

蒜蓉包

蒜蓉包偏甜,落足牛油,蒜蓉幾香。

沙律

蘿蔔濃湯

(我似乎食到少少麥香/豆乳香?)

美國1855西冷牛扒配鵝肝

主菜:美國1855西冷牛扒配鵝肝!
身為牛殺手,每次食西餐都會係「鋸扒」<->「唔鋸扒」之間拉鋸戰,所幸今次既美國1855牛扒無令我失望。

牛扒煎至漂亮的粉紅色,肉汁在齒間迸發金黃色的香氣,脂肪甘香彈牙(有近乎熟成的錯覺?)至於醬汁已不太記得😅
對比上星期在酒店食到的$148半自助午餐「雞肋級」牛扒,呢舊扒已經算高質抵食!!!

鵝肝外粉內嫩,不是超級肥美,也算滿意。
配菜也有新意,焗番茄軟成一汪春水,羽衣甘藍的皺葉最啱索飽肉汁,紫薯蓉非常柔滑,應該落左好多cream,依然清新。

溫泉蛋卡邦尼意粉唔記得影相添🙈
我吃不慣加cream卡邦尼,嚐一口就算。
以下為飯友評價:
意粉軟硬度剛好,做到al dente,唔似有d茶餐廳貪快,求其漉兩漉就夾硬出街。醬汁creamy,味稍濃,少少蓋住其他味。煙肉偏瘦,溫泉蛋有蛋香,但略熟唔夠流心。

法式焦糖燉蛋拼拿破崙

套餐加甜品可以半價😍法式焦糖燉蛋拼拿破崙,燉蛋不算特別細膩,但蛋香、奶香、雲呢拿香混合得幾好😌

而餅面芳香清甜的cream令我想起🇮🇹🍅既高質cream🤤 雖然不知為何拿破崙變成手指餅,不過我本身就鍾意手指餅多過酥皮,而且佢用既手指餅又真係幾香!

熱檸茶

熱檸茶跟餐,紅茶澀味不重,一絲花香稍縱即逝,茶具好靚🙆🏻‍♀️ 落糖之後,有d似維他檸檬茶😂

綜觀樓上cafe,十之有九大伏,當中懶文藝之最,只可打卡不宜食用。與其給看客營造ig形象,這間cafe花心思為食客留住味覺印象:不堆砌食材,不玩複雜概念;主菜過關,每道菜至少有一個亮點,一點一點串連成線,從一眾量產型西餐中脫穎而出。沒有離地的打卡環境,卻實在打救到你的味蕾和胃。

PS:對女生來說,套餐分量剛好,就算食最heavy既牛扒,甜品過後依然體感輕盈,不至於飽到行唔到街。此外,餐廳地點方便、氛圍也很輕鬆,不介意嘈&逼的話,放工可來此小聚👯‍♀️👯‍♂️

2019-04-30
沙律