2017-01-23 976 瀏覽
成日經過旺角見到呢間餐廳都畀佢神秘嘅外型吸引, 終於呢日同朋友一齊嚟食晚餐 , 原來呢間餐廳主打fusion菜, 款式都crossover得幾特別。佢外面嘅霓虹光管已經好吸睛, 入面嗰種裝澴同擺設格外與眾不同, 特別喜歡古色古香的鐵窗框及磁磚。 原來店鋪有兩層, 我哋六點半去到比較少人,所以可以上到上面坐,好嘢!佢個食物menu雖然只得一版, 但就已經有齊沙律 ,頭盤,小食,主食,選擇都唔少,而且大多都適合我嘅口味。水牛單骨雞翼$68, 水牛雞翼酸酸辣辣好開胃, 伴碟仲有青瓜及酸忌廉醬畀你點, 基本上水牛雞翼酸辣汁已經好夠好濃味, 個酸忌廉醬係畀你愛嚟點青瓜食嘅( 個人認為 XD)叫咗個小食, 鑊仔廣島蠔餅$78。 好明顯呢個係fusion潮州蠔餅,但演變成為日式做法。 一般潮州蠔餅係用油炸, 呢度嘅蠔餅 有煎過同焗過。 比較香脆啲同唔似潮州蠔餅用油炸過油壓味咁重。 裏面 啲廣島蠔仔 雖然 細細隻但都算新鮮, 而且佢仲有好多洋蔥粒, 咬落去 唔止外面脆脆地,裏面 洋蔥粒仲索索聲, 蠔餅搞小小新意,唔同啲冇咁悶。主食叫咗原條芝士鰻魚鐵鍋飯$148, 真心呢個係超抵食精選。鐵鍋飯份量十足,
主食叫咗原條芝士鰻魚鐵鍋飯$148, 真心呢個係超抵食精選。鐵鍋飯份量十足, 除咗個鐵鍋好大,份量多夠三四個人share 之外, 佢啲芝士同鰻魚都好多。芝士濃濃的擺上枱香噴噴, 兩大塊厚身鰻魚鋪滿曬成個鐵鍋飯, 用匙羹 兜起芝連綿不斷, 飯裏面除咗充滿芝士之外仲有好多姑仔同洋蔥, 呢個飯係重口味,但真係好只料同口感豐富。
飲品方面因為要中和返呢一餐咁濃味同咁多肉嘅食物,所以我點咗杯鮮榨果汁-Red. 呢個鮮榨果汁全部都係用紅色嘅蔬果打出嚟嘅, 包括有蘋果,士多啤梨,橙,桃同紅蔥頭, 味道酸酸甜甜咁 , 但食完濃味嘅嘢飲一啖果汁,又的確係清新嘅。 佢除咗健康之外,仲要係冇加冰, 飲落去仲有少少嘅生果纖維, 女仔唔飲得凍嘢,又想健康啲唔怕肥 , 呢個確實係好選擇。
2017-01-11
  • 原條芝士鰻魚鐵鍋飯