又黎到飲品食評,女朋友今日終於唔拉我去飲黑糖,情侶必行既朗豪坊都有飲品店進駐!行過見到開左呢間飲品店,女朋友話係荃灣見過呢間店,但入到荃灣有好多其他野想試下,次次入到去都已經食野食飽,個肚已經冇位置去飲呢間店,但都想試下,原來依家朗豪坊都開左分店,方便左好多!飲品店內外整間用左胡桃夾子做主題,位於商場既11樓,因為用胡桃夾子做主題都幾搶眼,不過建議加多啲飲品既圖片,因為冇圖片難啲揀得落手。飲品選擇飲品款式好多都好有創意,例如「芒果糯米飯鮮奶/奶茶」、「芋頭西米鮮奶/奶茶」、「合桃芝麻奶蓋珍珠鮮奶/奶茶」等等……係「可以啜既甜品」系列,真係十分有趣。芒果糯米飯奶茶/鮮奶 $32(S)揀左奶茶,當然唔係真係倒啲芒果糯米飯落去啦,有大量糯米、黑糯米係底,仲有少少芒果粒,一飲滿口都係糯米,配上奶茶,估唔到唔伏喎,幾得意既一杯飲品。紫芋星球 $35(M)最上層可揀椰子/芝士奶蓋,當然試下特別啲既椰子奶蓋,中間亦可以揀要鮮奶定奶茶,我就揀左鮮奶,最底就係紫薯同芋頭blend成。先試試椰子奶蓋,好濃郁椰子清香又唔會過甜!攪匀再飲,原來入而仲有珍珠、寒天,每啖都有野咬,成杯以紫薯味為主,頭幾啖覺得好正

飲品店內外

飲品選擇

芒果糯米飯奶茶/鮮奶 $32(S)
芒果糯米飯奶茶(S)

紫芋星球 $35(M)
紫芋星球(M)
紫芋星球(M)

最上層可揀椰子/芝士奶蓋,當然試下特別啲既椰子奶蓋,中間亦可以揀要鮮奶定奶茶,我就揀左鮮奶,最底就係紫薯同芋頭blend成。先試試椰子奶蓋,好濃郁椰子清香又唔會過甜!攪匀再飲,原來入而仲有珍珠、寒天,每啖都有野咬,成杯以紫薯味為主,頭幾啖覺得好正,因為好濃郁,個由於偏甜,有啲似楓糖漿既味,飲多幾啖會覺得太甜,甜度要控制下。

都可以一試既飲品店,幾有諗頭同特色,會再想試下佢啲「可以啜既甜品」,但甜度就要揀少糖/半糖。
2019-01-12