搭地鐵嘅時候經常見到皇玥嘅月餅廣告,我一向都唔鐘意食傳統蓮蓉月餅,但就對新派嘅月餅幾有興趣😛。呢日去旺角行街,見到近朗豪坊轉角有間「皇玥」嘅地舖。我進內八掛下之際,店員就已經好熱心咁向我介紹。另外,貨架好整齊咁擺放著各式各樣嘅商品。不過其實我早有目標,就係睇月餅🙈。我朋友都有興趣想試下啲月餅好無食,先決定買唔買,所以我買咗一盒同佢一齊試,不過買五盒就平啲!題外話,值得一讚嘅係店員服務超貼心👍,因為出面落緊雨,所以佢主動幫我用膠袋笠住個紙袋,咁就唔會淋濕啦。👨🏻‍🍳時尚系列Fancy Series:經典流心雙輝月餅Classic Assorted Lava Mooncakes 👨🏻‍🍳 (原價:$338, 優惠價$288)月餅包裝盒勁靚😍,湖水綠色嘅盒成個寶箱咁,送禮一流!六個月餅分兩層咁放,每層一款口味、三個獨立包裝月餅。賞味期限為2020年10月18日,咁即係中秋過後半個月都仲食得🏮。月餅係迷你Size,一次食哂一件都唔會太Heavy,而且甜度適中。流心奶黃Lava Custard,呢個係我至愛嘅月餅口味😋,奶黃帶點牛油同鹹蛋香,最重要係佢真係流心㗎!有時熱辣辣蒸起嘅奶黃包都未必有呢
月餅包裝盒勁靚😍,湖水綠色嘅盒成個寶箱咁,送禮一流!
流心奶黃Lava Custard,呢個係我至愛嘅月餅口味😋,奶黃帶點牛油同鹹蛋香,最重要係佢真係流心㗎!有時熱辣辣蒸起嘅奶黃包都未必有呢個效果,所以當一切開佢就爆漿嘅時候,我真係幾驚喜。
流心芝麻Lava Sesame,利申一向對芝麻製品一般嘅我都覺得幾好食🤤,流心方面睇圖已經説明一切。我估唔到黑芝麻做月餅口味原來都幾夾,並且融入咗鹹蛋黃味,毫無違和感。芝麻月餅好食過芝麻糊或者芝麻夾心湯圓好多!
由於幾好食嘅關係,我分到嘅四粒月餅喺到手後兩日就已經食哂🤣。我哋一致認為月餅係可以再入手的,我仲有啲興趣想試埋流心薑汁嗰款口味。另外,月餅其實連榴連味都有,但留番俾愛好者吧。
總括嚟講,我對皇玥嘅兩款經典流心月餅好滿意💯,果然係大師級水準;無論月餅味道定外盒包裝都值得拎好高分數,特別係有真.流心效果!不過價錢就偏貴少少啦,加上考慮到月餅本身比較的骰;如果可以嘅話同朋友夾份一齊買多幾盒就會平啲😜。
外賣自取