2018-01-19 1508 瀏覽
每逢諗唔到想食咩嘅日子,就會好想食啲家常小菜,飲碗熱湯,叫幾個餸同屋企人或者朋友一齊食,傾吓計,都會覺得好enjoy !今晚,同朋友又諗唔到食乜嘢,我話不如去食小菜啦!咦,好喎都好耐冇食過(朋友話)!咁我哋一行四人就去咗泉章居食飯啦。好習慣地,一坐低就會用啲熱茶嚟洗下啲杯碟,之後就攞張餐單剔剔剔。今次我哋就嗌左個四人餐,包括有半隻雞同埋三個餸。本身係有個湯嘅,呢晚個湯就係蓮藕湯,但係因為天氣涼,個湯又熱辣辣,我都未嚟得切影相都差唔多飲晒啦大少嘅最愛就係梅菜扣肉,呢個餸係每次嚟都會必叫,因為我係屋企係一定唔會煮嘅。到而家我都仲未好夠膽成舊肥肉咁擺入口,但係啲梅菜呢我就次次都唔會食淨。因為佢嘅梅菜浸得夠透,甜度適中,用嚟撈飯真係一流!跟住呢個就係蟹肉豆苗,其實呢個就真係普普通通啦,味道冇乜特別!最恐怖嘅事食食吓有條頭髮啊!不過店員都好好即刻換過另一啲俾我哋!粟米斑塊,呢個餸老少咸宜,小朋友又鍾意撈飯,斑塊外邊都仲係脆卜卜,啲粟米汁嘅濃度啱啱好,可以掛到上去啲斑塊度!嚟到泉章居,有咩可能唔食雞吖?今次我哋就叫咗霸王雞,啲蔥絲同薑絲同埋啲雞一齊食,點小小砂薑真係好味道!而且,佢連啲雞胸都唔會話

!不過店員都好好即刻換過另一啲俾我哋!

嚟到泉章居,有咩可能唔食雞吖?今次我哋就叫咗霸王雞,啲蔥絲同薑絲同埋啲雞一齊食,點小小砂薑真係好味道!而且,佢連啲雞胸都唔會話鞋恰恰,值得我哋耐唔中掛住佢啊