2020-12-27 366 瀏覽
首先,旺角區嘅冰室/茶記真係多到不得了,響條街都幾靜嘅時間,竟然仲有一間大嘅冰室要排隊,佢就係新開嘅四寶食堂!這新店佔地3,000呎,空間感大,很多牆身都以Tiffany blue為主色調同花牆,滿足一衆少女心。茄牛通常餐 $50實在太多選擇,花多眼亂,我哋首先點左蕃茄濃湯牛肉通粉,嚟嘅時候出曬煙,熱辣辣,舖滿剛剛熟嘅牛肉,蕃茄湯特別濃有微微嘅甜味,通粉有啲爽同彈牙, 配上生熟度剛好嘅嫩滑炒蛋,底部同蛋叫外圍都係剛熟一啲都唔老,中間就少少生,又香又滑,牛油多士嘅麵包質地同平時嘅質地有啲唔同,除咗密度較高之外,麵包嘅味道更香,奶茶茶底偏濃,而且好滑,有啲似“金x王“嘅味道,還相對易入口添!燒安格斯牛肉沙律配意大利黑醋汁 ($88)黑醋十分醇香,無論沙律菜定係安格斯牛肉嘅份量都大份,牛肉肉質鬆軟,係我哋都鍾意嘅近7成熟狀態,容易咬開,沙律菜十分新鮮比很多西餐廳還要新鮮而且帶種鮮甜嘅菜味,黑醋醇香味微酸甜十分醒胃。                                                                      奶茶雪糕紅豆冰 (跟餐加$15)成日好驚

茄牛通常餐 $50

燒安格斯牛肉沙律配意大利黑醋汁 ($88)

菜味,黑醋醇香味微酸甜十分醒胃。

奶茶雪糕紅豆冰 (跟餐加$15)

成日好驚茶餐廳嘅紅豆冰鬼死咁甜,呢度嘅紅豆絕對冇呢回事, 紅豆都很大粒有少少起身,紅豆冰本身已經香甜可口加上一球大雪糕令整件事昇華!

邪惡鹹蛋筍蝦忌廉意粉 ($98)雖然佢話呢個係邪惡鹹蛋,但係我覺得鹹蛋份量剛剛好,唔會太過份,鹹蛋醬在香滑彈牙嘅白汁意粉上面,一啲都唔膩(其實我覺得可以放多啲😅),另外仲有黑松露同肉質新鮮嘅荀蝦,意粉份量多,好抵食.

雖然好飽,但見到啲甜品好吸引,所以都點左經典蘋果批,嚟到真係嘩出嚟,未食已經覺得好靚,蘋果批焗到香脆, 雖然個子少少,但裏面都有好多蘋果粒,清甜可口,

加埋旁邊嘅雪糕同朱古力食,就有著唔同嘅甜味響口中交盤旋,回味無窮!

我同朋友一餐晏晝,可謂超級滿足,每碟大大碟之餘無論外表同內涵都有質素,地點方便,又多打卡位,推介畀大家嚟試下!
2020-12-19