今日同朋友去旺角旺中shopping 完,就見到對面有雞煲食。既然咁耐冇食過雞煲,所以即刻衝去試吓新嘅雞煲店。由於疫情關係,一入去都探熱,酒精搓手液的必須程序。6點已經好滿,如果7點後的時間一定要book !我地嗌左雞煲小辣,一上菜,店員會幫你炒香佢,炒嘅時候陣味已經飄咗出嚟,好香!兩個人都有一隻雞的分量。小辣初初唔會太辣,因為會越煮啲麻辣,但亦唔會太辣,係屬於惹味嗰種。雞肉肉質都好嫩滑,唔算鞋身。食完啲雞都半飽咁濟🤣但之後有火鍋係仼飲仼食。除咗雞煲,佢仲有個好出名嘅火焰鴛鴦鴨煲,可惜我朋友唔食,等我留下次機會再來。一般餐廳都會直接倒湯落去打邊爐但二鍋頭係唔同架, 佢可以比你再揀一個湯底邊爐,甘就又另一個享受。有8款湯底比你揀,我哋揀左懷舊沙嗲鍋。食物方面,餐廳都設有自助區域, 丸類及蔬菜類都可以去自助區既雪櫃自己攞。好多選擇,火鍋基本配料都齊,重點擺得好整齊。豬肉,牛肉,雞肉同海鮮類就係寫紙仔落單,甘就更加新鮮又衛生。真心推介大家叫美國肥牛同同白鱔片, 好新鮮又高質!最後飲品任飲同雪糕雪條任食!總括來說,真係性價比好高,可以一價兩種享受:雞煲+火鍋。好少餐廳會雞煲完比你免費換火鍋湯底

食完啲雞都半飽咁濟🤣但之後有火鍋係仼飲仼食。

一般餐廳都會直接倒湯落去打邊爐

有8款湯底比你揀,我哋揀左懷舊沙嗲鍋。

真心推介大家叫美國肥牛同同白鱔片, 好新鮮又高質!

最後飲品任飲同雪糕雪條任食!

總括來說,真係性價比好高,可以一價兩種享受:雞煲+火鍋
好少餐廳會雞煲完比你免費換火鍋湯底,所以好正!!!!

下次必嘗試鴨煲🥰🥰🥰

2020-09-17