2022-05-25 270 瀏覽
自從要帶小孩以後,真係好少外出晚飯,再加上疫情時好時壞,外出用餐好像變的步步驚心,抗疫3年,我最愛的日本都不知道何月何日才可安全踏足,望梅止渴趁疫情減褪,堂食復蘇,我第一時間book 咗呢間上州一頭和牛回味日本旅遊時大吃大喝的美食回憶。事前都好擔心恢復堂食後人潮湧湧,所以提前訂位,免得要等位,我們點了M7澳洲和牛拼盤2人套餐,另配野菜拼盤、清酒煮蜆,自家製泡菜,白飯及味噌湯,套餐都幾抵食,送黎既和牛拼盤份量都幾夠,配飯一流,個人覺得比較日本和牛口感一d 都唔輸蝕,和牛分別有牛肩脊、內裙肉、腰脊心、肩胛、腹脅肉,每款肉旁邊附有木牌仔介紹,一邊燒起碼知道自己食到邊款部位,賣相非常吸引,每款肉色澤明亮,花紋均勻,口感煙韌,尤其肩胛肉質嫩滑,牛味濃郁,每款牛片切成大大片特別開胃,呢晚真係有去咗日本既感覺,應該係疫情間給我一口牛味在心頭。除了和牛外,套餐還有一道鮮味的清酒煮蜆,呢道菜有驚喜呀!蜆肉大大隻,而且味道清甜,最令人深刻既係令隻蜆都食唔到沙粒,肥美彈牙,證明廚師花咗好多背後的烹煮工夫呀!

澳洲和牛
2022-05-16