2019-05-28 646 瀏覽
今晚同個識咗十幾年嘅好朋友一齊去食飯同傾偈,梗係想搵個好啲嘅地方坐下。嚟到旺角,其實都有好多唔錯嘅餐廳,不過唔知大家係咪同我一樣,唔係好鍾意坐啲好逼嘅餐廳,同隔籬枱坐得好近噉樣,傾偈都傾得唔夠爽快。所以最後我都係搵間cafe 坐下。 最後俾我搵到喺西洋菜街二樓嘅一間cafe一嚟到就發覺,自己其實早幾年嚟過呢度,不過裝飾有啲分別,應該係易左手,但係環境都唔錯嘅,而且仲有好多胡桃夾子添,鍾意胡桃夾子嘅朋友一定好開心,我同朋友最後就叫咗兩個set dinner辣韓式炸雞長通粉呢個長通粉應該係攞咗啲辣椒仔落去,食落辣地都幾開胃嘅。炸雞都炸得幾香,我覺得都唔錯嘅黑松露帶子野菌燴飯上菜嘅時候,老實講我有少少擔心佢會唔係幾好食,但食左第一啖又真係叮一聲,真係幾好食喎,拍得上西餐廳嘅質素,黑松露同野菌嘅味道都好出,燴飯亦都唔會太過濕或者係太過乾,加埋兩隻肥美嘅帶子,呢個嘢菌燴飯係推介蘑菇湯呢個我朋友叫嚟飲,蘑菇味都係濃烈嘅,而且仲有少少雜菜,都幾ok 蜂蜜綠茶都係朋友叫嘅,佢都覺得未到唔係太甜,可以一試鮮奶抹茶我飲哩個都幾好飲,奶比較多,所以飲起嚟比較滑,綠茶味都有但係唔會話好苦澀,啱曬想飲得清清地嘅

辣韓式炸雞長通粉

黑松露帶子野菌燴飯

蘑菇湯

蜂蜜綠茶
都係朋友叫嘅,佢都覺得未到唔係太甜,可以一試

鮮奶抹茶
我飲哩個都幾好飲,奶比較多,所以飲起嚟比較滑,綠茶味都有但係唔會話好苦澀,啱曬想飲得清清地嘅我

芝士蛋糕
New York Cheese Cake ,食落都幾厚身,有啖啖嘅芝士味,由於我本身就鍾意食芝士蛋糕,所以,覺得叫埋蛋糕先係圓滿

總結嘅係,呢間cafe 都俾到我的驚喜,尤其係主食方面,環境亦都啱曬俾朋友聚會,所以都推介大家嚟食啊
  • 黑松露野菌忌廉燴飯