2016-05-12 2066 瀏覽
昨晚已上網搵搵紅磡有咩靚早餐、靚冰室,但仍然係苦無頭緒。是但求期順路,最終衝入文華。繼續抗戰!090000 返到公司,180000 只閃!我條氣極度唔那順囉!嘆完個早餐先算!有位真好,左揭右揭個 menu 唔知食咩好,時間不太多,黎個大路基本野啦。四眼侍應叔叔認得我黎過食早餐要筷子食湯出前一丁嗰個,扮睇我唔到,保持一定距離,唔想招乎,感覺唔良好!最後侍應姐姐替我落單。本想叫個歐陸扒餐再散叫個豬潤通,但姐姐建議加個餸再加通底經濟好多,好呀好呀,麻煩晒。到底邊個發起食湯麵係用叉呢?討厭!食湯河您係咪都比叉呢?何解比外賣木筷子!同 Stamp Cafe 一樣。莫非筷子要 11 點後供應?還是跟本無筷子提供呢?太陽蛋沙嗲牛出前一丁,夠晒求期,我唔想諗麻。原來有迷你菠蘿包送,我唔到喇,多謝。白烚出前一丁最憎,自己落湯粉,咪變左泡麵?失望。麵條唔夠熟,趙到索索聲又黐牙呢!都係浸多陣先食喇。沙嗲鮮牛雖淡但散發出原始牛味,質地鬆軟。拮穿蛋黃撈麵食勁好味,甘甜無比,捲埋蛋白齊齊食,滿足。見好多食客只叫個餐包加杯飲品,莫非餐包係招牌菜?火腿炒蛋雞扒黑椒汁走包,Menu 唔係寫住可以跟黑椒汁、蒜蓉汁或洋蔥汁

火腿炒蛋雞扒黑椒汁走包,Menu 唔係寫住可以跟黑椒汁、蒜蓉汁或洋蔥汁咩?我話要黑椒汁喎,無都同我講聲麻,照食。

雞扒皮非常香口微脆膠膠黏黏,熱騰騰雞肉多汁 juicy 白滑,原始鮮雞味,清淡得宜可口,只係油左少少,可以接受。炒蛋無我想像中嫩滑,有點老、蛋味淡,用咸香火腿捲住食還好,一啖 knock out 吞落肚,夠豪氣,正!

豬潤通粉,先試湯底,微弱雞湯味道,勁落胡椒粉都幫助不大,我需要辣椒醬或豉油呢,早餐食清淡一點,算吧。

為何無豬潤味的呢?分開煮的嗎?豬潤爽彈多汁,水潤而味濃,好滿意。懷舊通粉腍了一點,質感粉粉地,沒怎麼有彈性的。整體黎講都會格既,大量湯汁盛著通粉倒入口,還可以。

太陽蛋沙嗲牛出前一丁
太陽蛋沙嗲牛出前一丁
火腿炒蛋雞扒黑椒汁走包
豬潤通粉
火腿炒蛋雞扒黑椒汁走包、豬潤通粉
2016-05-10
$50 (早餐)
  • 雞扒