招聘中
應徵
$16,000-$16,800
月薪
2020-08-08 1471 瀏覽
好友搵了呢間日本菜餐廳食下午茶,要早大半月訂位,及要先用信用卡付款,在IFC平台層,準時去到,門面低調,店內闊落樓底高,落地玻璃窗望住維港灣風景食飯,藍天白雲心情一定好!先上鹹點,再上甜點,擺盤精緻!$588/2位鹹點:富山縣津和井蟹酢物:茗茗清爽,加上蘿蔔片包嘅漬物,微微酸爽開胃靜岡縣櫻花蝦天婦羅:香口好味!醬油燒日本仙貝:紫蘇葉包嘅丸子,我極喜歡紫蘇清新,好味長野縣鰐梨素之卷:我喜歡食牛油果,牛油果肉軟糯,配炒香芝麻減低油膩感,簡單好味北海道甜蝦波波:蝦肉爽口清甜,三文魚子微鹹吊味剛好,珍珠壽司飯鬆軟度剛好!甜點:焗日本柚子蛋白撻:個人對蛋白撻不太喜歡,呢度的撻底鬆脆,蛋白忌廉無辦法唔甜,所以我只食到一半忌廉,幾軟滑(對我嚟講太甜)蜜瓜忌廉卷蛋:普通忌廉蛋糕,蛋榚鬆軟,忌廉夠滑,蜜瓜清甜,整體好味😋芒果奶凍:賣相靚,似日本蒸蛋,奶凍軟滑唔膻(因個人不喜牛奶膻味)芒果酸甜,不過甜好味京都抹茶紅豆千層蛋糕:抹茶紅豆是絕配,千層皮軟滑,不會切唔斷,如果加重一點茶甘味,會更好味北海道牛奶雪糕大福:糯米糍皮好薄好軟,雪榚軟滑不過甜!餐飲:洋甘菊茶:因為之後要去飲咖啡,所以就點茶,銀色壺精緻,
先上鹹點,再上甜點,擺盤精緻!$588/2位

鹹點:
靜岡縣櫻花蝦天婦羅:香口好味!
醬油燒日本仙貝:紫蘇葉包嘅丸子,我極喜歡紫蘇清新,好味

甜點:
北海道牛奶雪糕大福:糯米糍皮好薄好軟,雪榚軟滑不過甜!

餐飲:
洋甘菊茶:因為之後要去飲咖啡,所以就點茶,銀色壺精緻,茶幾清香,店員會添加熱水,飲兩轉都有味

熱咖啡:朋友飲

日式+英式下午茶crossover都幾特別,至少不喜甜食嘅男性朋友都不抗拒,日式部分較吸引,西式甜點款式雖然不算特別,味道好味的(櫻花碟層架吸睛🥰)
店員有禮斯文,不會過度騷擾,酒店式服務!

無敵大海景+好味食物,贏晒👍🏼

2020-07-18