2021-10-20
之前公眾假期來了尖沙咀這間居酒屋食lunch! 估唔到午餐時段有set lunch!100元以下,在尖沙咀這個地點,算是不錯,而且每份定食都跟配沙律、麵豉湯、茶碗蒸,份量充足。天花鯉魚裝飾好靚,令到好似置身在日本嘅感覺!我叫左「太郎什錦海鮮丼定食」!用上舖名太郎,就試試吧。海鮮丼五顏六色、七彩繽紛,十分吸睛。魚生主要是三文魚和一種白身魚,加上玉子和青瓜,全部切成差不多的大小,所以一啖可以吃到幾款餸,感覺豐富。三文魚算是肥美幼滑,白身魚則比較有咬口爽口,玉子亦軟滑,青瓜脆口,令整體口感豐富。細看那些飯,發覺顏色不是白色,而是帶點淡黃色,估計是加了壽司醋,但沒有太酸,不會喧賓奪主。整個丼頗大碗,吃完非常飽啊!屋企人鍾意食雞肉,所以叫左「黑松露唐揚炸雞配白飯定食」!唐揚炸雞,一上來已經好香噴噴。份量不少,大概有六至七塊。旁邊的不是普通沙律醬,而是加了黑松露的沙律醬,好香。炸雞要趁熱吃,外皮幾脆,入面的肉亦夠juicy。跟餐嘅茶碗蒸夠熱,而且都幾滑,入面有一塊鳴門卷和一塊蟹柳。而且白飯上面加了飯素,錦上添花,令飯更好吃。整體成餐午飯感覺唔錯,感覺夜晚居酒屋嘅氣氛都會好好呢!不過餐廳唔大,夜晚去
天花鯉魚裝飾好靚,令到好似置身在日本嘅感覺!
我叫左「太郎什錦海鮮丼定食」!
屋企人鍾意食雞肉,所以叫左「黑松露唐揚炸雞配白飯定食」!
跟餐嘅茶碗蒸夠熱,而且都幾滑,入面有一塊鳴門卷和一塊蟹柳。
而且白飯上面加了飯素,錦上添花,令飯更好吃。
整體成餐午飯感覺唔錯,感覺夜晚居酒屋嘅氣氛都會好好呢!不過餐廳唔大,夜晚去最好要訂位了!