2017-07-02 255 瀏覽
過幾日就係母親大人的生日,係時候準備蛋糕,想食綠茶口味的,本想去某連鎖店的,但時間不合。後來到了朋友介紹的MU Cake,呢度啲蛋糕係日本直送的,放在冰格好幾個月都無問題,想食先解凍,咁可以一早拎定,到生日個朝先解凍啦。位於屯門的pop up store,問過店員,只擺到九月,想食要快啦,不過還有其他分店。拎蛋糕時,店員貼心地問路程有幾遠,時間長地方遠的話是會附上乾冰的,仲有個大膠袋,唔怕蛋糕盒唔穩陣啦。好可愛的蛋糕會,日本野真係精緻啲,哈。宇治抹茶Tiramisu ($220)全條約18×11cm,上面係半條份,為方便解凍唔使一次食哂全條,可以在落訂時預先通知半條份包裝。盒內附上有尺寸紙兜,按住尺切就可以件蛋糕都一樣size,幾好喎。仲附上綠茶粉一包,係勁濃味的真綠茶粉,唔係啲平野得色無味,手殘的我落得啲粉好唔靚添…蛋糕冰左三日先解凍食,質素依然正,中間的抹茶海綿蛋糕軟綿濕潤,上下兩層白色部分是北海道鮮忌廉芝士,隔左幾日都仲係好軟滑喎,口感唔似冰過,微甜帶少少芝士鹹味,中和返抹茶的苦澀,整體味道豐富,十分滿足。冰鮮蛋糕又幾正喎,一早買定想食就解凍,咁幾時都食蛋糕都有得食啦。

好可愛的蛋糕會,日本野真係精緻啲,哈。
宇治抹茶Tiramisu ($220)

2017-06-23
外賣自取