2018-10-01
尋日收工同兩個朋友本身諗住打邊爐,但係有啲毛毛雨,費事行咁遠就去搵,於是上左OPENRICE搵野食,跟住搵到呢間日本料理,見到好多評語話呢間野唔錯,同食物質素唔錯。於是我地決定去試下,一入到店坐落,店員耐心咁同我地講解下菜式,感覺非常貼心。之後在確定餐單後,師傅就開始整我地嘅晚餐。先來的是幾款時令刺身,精選刺身拼盤五種乃根據師傅介紹而選擇的 - 包括厚切三文魚,帶子,甜蝦等,刺身肉質爽甜有致,非常的滿足。嘗了那麼鮮甜的刺身,我們都按耐不住要點了海鮮丼,刺身毫不吝嗇地鋪滿飯上,三文魚質感肥美,入口鮮甜到極。由於人多,呢個雞手羽先要等上20分鐘才到,每隻雞翼都即叫即炸,咬下皮炸皮薄而軟骨脆口,香酥味吸引,手羽先烤到金黃色嘅外皮,入口香脆, 內裏雞肉嫩滑多汁,加上少少檸檸汁,更添香味。另外叫左三款串燒:帆立貝串,燒得焦香,入口Q彈不乾身,味道不錯。煙肉蝦卷煙肉味重,覆蓋蝦味,蝦肉彈牙。日本產雞頸肉口感好爽,脂肪分佈平均,日本雞頸肉原來更爽最後先見到個牌有日本超甜白粟米,就叫左個日本超甜白粟米沙律,生吃的粟米一口咬下去,非常爽脆,遲緩的甜味比熟粟米來的慢,果非常清甜,還多汁