2023-03-24
今次來到主打雞的串燒店,由日本廚師主理。 由於店舖主打吃雞,餐牌理所當然地有不同雞的部位,仲有一部分是稀有部位,問一問侍應,今日的選擇不多,只有chicken oyster。食雞最基本一定有雞翼, 🎼燒雞翼我鍾意食🎼, 雞翼去骨,用兩粒鹽吊起味道,食十隻八隻都冇難度。雞軟骨同平時食開嘅唔同,係一片片嘅,中間夾著雞肉。調味用上最簡單的黑胡椒, 黑椒好新鮮,好香口。見到其他人叫和牛海膽配魚子,覺得好吸引,即刻追加。雖然餐廳主打雞,但和牛都燒得好出色,不過今次師傅有點重手。西餐的 Carbonnara食得多,日式的又試過未?見到餐牌有,又點黎試下。有中日合璧的感覺,將意粉轉做烏冬。日式的湯烏冬,講求的不再是Al dente,而是比較接近讚岐烏冬的口感。芡汁比西式的來得多,但又未至於日式湯烏冬,最重要是烏冬能夠掛住個醬汁。 特別得嚟又好味。