招聘中
最高可達 $19,000
月薪
2018-11-28 851 瀏覽
今日晏晝嚟到灣仔返公司做嘢 咁快又到lunch時間就周圍睇下附近有啲咩好食 。本來同事話去一間素食自助餐;75蚊任飲任食好似好抵咁, 不過我本身唔係好鍾意食素嘅人,所以食肉都係適合我D但係見到一間叫風龍嘅拉麵店,呢個名馬上喺我腦海中出現。 因為我記得多年前日本書嘅時候試過一個月靠依間日式拉麵店維生 因為佢真係平靚正記得買一個麵;老闆仲可以送多兩個面底㖭一入到去就有一個日本女侍應招呼我入去 店舖面積唔係好大只有吧檯 基本上只有兩款一種係豬骨同埋佢蝦味噌拉麵 我記得大概十年前喺風日本風龍食嘅時候好似都係淨係得豚骨同埋蒜油拉麵非常簡單 不過佢呢度做多左龍蝦沙律小食。見佢有個拉麵套餐就即管試下啦 有小食又飲品又有拉麵 雖然對比日本真係貴咗成一倍有多,不過人離鄉賤物離鄉貴冇辦法啦開頭見佢呢個龍蝦沙律平平無奇點不知一食落去原來係新鮮龍蝦肉配上非常之彈牙嘅蟹籽;食落去有一種非常清晰嘅感覺 呢種感覺我真係之前都未喺其他食品食到。而且係最緊要兩個字新鮮 因為好多坊間嘅消息大部分都係用製成品同埋冰鮮嘅所以食落去其實得雪藏味同埋冰鮮味; 呢個沙律你係真係可以食到一種係深海的味道!!!!!再加上可以放入紫菜裏

再加上可以放入紫菜裏麵包住你食 喺食落去嘅時候再加上紫菜嘅海水味簡直;好食過 畀千幾財食隻伊勢龍蝦

同ㄧ時間,見到師父已經馬上製作拉麵 ,當鐘聲響起見到師父非常快咁樣將面篩舉起 大動作將面篩上下移動。我就知道呢間係真係日本人開既拉麵 ;因為之前喺另外中環一間叫做豚x拉麵食嘅時候只係見到師傅好求其揮兩下就算。 因為係日本嘅時候, 我記得風龍師父話做拉麵一定要將佢嘅水分打走,如果唔係就會唔好食 所以我心諗一陣間一定會食到好吃嘅拉麵。

大概一分鐘之後豚骨拉麵就上枱。
豚骨嘅香味馬上攻入你鼻裏面我諗呢啲豬骨一定係由日本直送過嚟 因為之前食過一啲港式嘅拉麵店佢哋嘅豬骨湯係有臭味嘅可能係用大陸啲雪藏死豬。
呢種香味同我喺東京風龍食嘅一模一樣 馬上勾起我好多集體回憶

先試一下湯底湯底清甜甘香 完全冇豬嘅臭腥味 而且湯底呈現奶白色真係好似3.6牛乳一樣咁白滑!!!!!

而且佢嘅青蔥亦都有一種甜甜嘅味道 唔似得之前喺其他拉麵店食落去嘅時候一種辣嘅臭草味。

至於叉燒方面果然係入口即溶 完全冇些少嘅鞋嘅肉所以食落去非常之有肉味
還有D燒炭的香味。

另外喺對面條一食落去非常之彈牙 而且充滿小麥嘅香味 最重要係冇一半點多餘嘅鹼水分;亦都證明剛才師傅嘅功力係絕對不容忽視呀!!

總結呢一間拉麵店 果然係完完全全 日本色嘅傳統拉麵店雖然唔知道呢間係咪日本開過嚟嘅封龍連鎖店 ???但起碼今次我食完之後完全適當我喺日本食嘅味道 所以下次有機會過到嚟湾仔一定會再嚟試下
順便請教一下店舖究竟係咪真係係日本過嚟?同埋再全試下蝦味㬝湯,會否用龍蝦沙律的外殼來煲湯,好期待

2018-11-28
  • 龍蝦沙律