2023-02-22 406 瀏覽
約了朋友食晚餐, 搭地鐵去西環無難度.  信州日本料理 在西環開業多年,  食物水準保持得好, 值得再去.三位師傅有廚藝, 也有心思, 食物新鮮又不落俗套.餐廳座位整齊,  燈光明亮.  分方桌, 也可以坐吧台.   我們已訂了位, 兩個人坐方桌.  餐牌介紹食物清晰.先選擇了刺身三款.   季節刺身 - 本鮪, 鰤魚, 深海池魚, 厚切, 顏色夠鮮明, 深海池魚,   新鮮透明嫰紅, 肉質細嫩,   爽脆甜美, 入口很滋味.鰤魚,  肉質甜美緊實, 油脂豐腴, 脂香四溢. 季節刺身兩款各兩件: 本鮪 ~ 大拖羅,  花紋靚,  油脂比較重, 入口即溶.~ 中拖羅,  色澤鮮明, 油脂豐富.  食得回味. 接下來是吃壽司三款:左口魚邊壽司, 肉質非常結實, 魚油豐富, 鮮味甘香.赤鯥壽司,  師傅先用醬油漬魚身, 再用火槍把魚肉微微燒炙,  肉質肥美鮮甜, 口感吃出不同層次.季節壽司本鮪,  油花飽滿, 質感綿滑, 細膩, 每一口都洋溢濃郁的鮮味.碎蔥拖羅手卷,  美味的拖羅蓉是師傅一刀一刀切碎, 鮮甜幼嫩有魚香,  紫菜極脆又香口.  加上白芝麻香,  這個手卷吃得真滋味.杉板紙牛舌
三位師傅有廚藝, 也有心思, 食物新鮮又不落俗套.
 餐牌介紹食物清晰.
刺身三款. 季節刺身 - 本鮪, 鰤魚, 深海池魚
鰤魚,  肉質甜美緊實, 油脂豐腴, 脂香四溢.
季節刺身兩款各兩件:
 本鮪 ~ 大拖羅,  花紋靚,  油脂比較重, 入口即溶.
~ 中拖羅,  色澤鮮明, 油脂豐富.  食得回味.
接下來是吃壽司三款:
左口魚邊壽司肉質非常結實, 魚油豐富, 鮮味甘香.
左口魚邊壽司, 赤鯥壽司, 季節壽司本鮪
碎蔥拖羅手卷
杉板紙牛舌,  擺設好特別, 有點像藝術品.  用上杉板紙圍著,  杉板紙經微烘,  上檯時帶出份驚喜.
杉板紙牛舌
牛舌好厚身好稔, 口感不韌而帶有肉汁, 牛舌面烘得香口.  沾些醬汁.  好食 !   日本冬菇好大塊, 食落一點都不膩, 可以食到菇的鮮甜味. 還有秋葵, 南瓜, 甜薯, 椒.   組合非常討好.
白蝦天婦羅,  (富山灣出產) 這個天婦羅外面紫菜炸得好脆, 內裡藏滿了白蝦肉.
白蝦天婦羅
蝦肉質甜,  紫菜口感脆卜卜.  師傅真是好心思.
魚湯烏冬,  一碗分成二,  份量覺得剛剛好,  魚湯非一般的奶白色, 而是燉成金黃色,  好廚技.
魚湯烏冬
烏冬口感軟滑, 又煙韌.   熱熱的魚湯好清甜暖胃,  好鮮美.
這個 晚餐食材新鮮, 足料, 廚師廚藝不俗,  侍應們服務殷勤,  這個晚餐比去日本食晚餐更有質素.
刺身三款. 季節刺身 - 本鮪, 鰤魚, 深海池魚
左口魚邊壽司, 赤鯥壽司, 季節壽司本鮪