自從係日本食過沖繩石垣牛同阿古豬之後,就一直好想再去~今次終於比我揾到,香港都食到石垣牛啦😆大將依家做間沖繩期間限定,除咗有石垣牛外,仲有松葉蟹味噌湯同山葵鹽骨膠原雞湯一入店就好似去咗日本,等位個陣可以行下佢個日式小超市,有好多款日本調味料同食品選擇~店中間係自助形式的火鍋配料,有幾多選擇:日本蛋、丸類、蔬菜、麵類等,另外仲有飲品區:即磨咖啡、朱古力、奶茶、樽裝飲品等😆完全滿足到唔同口味既客人🌠石垣牛主角石垣牛果然冇令人失望~每片牛嘅油脂紋理分明,食起嚟入口即化而且略帶甘甜,油花分布較少嘅瘦肉嘅味道濃郁,口感富有層次~湯底本身已經好夠味,所以唔沾醬料都好夠味!🌠五花肉同雞肉五花肉肉質新鮮夠軟,食起嚟好香~入口即化😆食下食下都加咗幾盤!而雞肉鮮雞肉質嫩嫩,睇落就好新鮮,煮後口感彈牙爽滑~🌠松葉蟹腳嚟大將除咗為咗食石垣牛外,另一樣令我期待嘅係松葉蟹腳~蟹腳外表纖細,肉質細緻,完全不用任何調味,蟹肉非常鮮甜! 😆打完邊爐,仲可以自製窩夫~可自己加朱古力、綿花糖等,另有雪糕同其他配料😜食埋甜品就滿足啦~

🌠石垣牛

🌠五花肉同雞肉