2020-05-10 393 瀏覽
一向是炳記的忠粉,為嘅係你地嘅食物同人味。但經過呢一次我以後就吾會再去幫襯。我同朋友去到,有張枱,我地兩個坐低左,有個人埋黎搭枱,由於實在太近距離,張枱又細,大家放喺枱面的食物又會貼到好近,耷底頭向住同一枱面食野又可能有湯汁彈出黎,平日嘅大牌檔當然就冇問題啦,但疫情下,真係吾係咁想飛沫交叉。我地並冇諗住走, 只係行番出去, 諗住排隊等路邊嘅細枱,諗住兩人枱會好些。點知,個呀叔好惡咁鬧我地一餐。話我地吾好以為呢到就吾洗搭枱,問我地係咪到時有人黎搭又再起身。我呆一呆。先吾講佢冇帶口罩,冇幫我地探熱,我都吾介意;我地只係以為坐細枱可以吾洗搭枱。 其實如果你好聲好氣講,我地會明白, 或者選擇去第到食, 下次先黎。但點解要鬧我地, 我轉頭走左仲聽到佢喺我背面嘈,我覺得超級難受。其實疫情下吾係應該互相體諒嗎? 我保護自己都係保護大家,萬一有食客感染, 佢仲要吾要做生意呢? 我真心堅難過,點解會有咁嘅對待,我以前風雨不改去食野,但以後都吾會再去。