1K
2020-06-19 1673 瀏覽
好耐之前曾經係觀塘食過呢間台灣菜,估唔到隔左一段時間仲開左以cafe模式經營既樓上店.今日經過觀塘就約左個朋友試試睇下佢水準有無keep到先.炸物拼盤有5款炸物都係台灣既特色小食,炸蕃薯條好香甜加上左少少梅粉帶點酸香減低左油膩感.鹽酥雞皮炸得夠薄又唔會皮肉分離,入口好惹味,貢圓好大粒咬落又夠彈牙,內裏好多菇粒好香.香濃麻醬時菜麻醬味好濃稠唔係水汪汪咁,入口芝麻味好香,配上無咩果既生菜色令生菜味道更吸引.豐盛台灣牛肉湯麵先講牛肉湯底夠晒牛味之餘帶點香辣味飲完牛肉湯底都唔會話好口渴.牛展牛味濃而且十分厚切,雖然厚切但燉得夠香又夠腍.麵吸晒牛肉湯既香味,入口爽彈.鮮梅豬排滷肉飯用草盤碟上好有食便當既感覺,豬排炸得鬆脆又香,咬落脆卜卜又唔油膩,係豬扒旁邊有份新鮮梅同梅汁可以沾上豬排食,味道酸酸甜甜減輕豬排既肥膩感.滷肉飯粒粒三層滷肉粒入口油香味濃,配飯一流.阿華田豆漿用阿華田冰代替冰塊,倒入豆漿內慢慢溶化令到阿華田同豆漿味唔會變淡.豆漿內充滿肧芽,麥味夠晒香.

• 豐盛台灣牛肉湯麵
  • 阿華田豆漿