2016-04-09 694 瀏覽
今日有老友約我入元朗,所以今期由一個人的午餐,變成兩個人的午餐。哈哈!老友介紹,說呢度係食新鮮雞嘅!今有食神。嘻嘻!舖仔細細,冇位坐,咁有人帶我地去隔離....巷仔嘅地舖,拉埋道門外面見唔到入面,應該係偷雞嘅呢邊。唔埋啦,好味咪得囉!餐牌有分新鮮雞和冰鮮雞,唔使唸緊係食新鮮雞啦!叫左醉雞湯米$47和醉雞湯伊$50,加一件新鮮豬扒$25和一支自家制菊花茶$15。兩個人$137,每人六十幾,食新鮮雞,新鮮豬扒,一D都唔貴。不過太心急唔記得呢度可以自選部位,結果來了一份雞脾,一份雞胸。雞胸雖然啖啖肉,但有得比我揀當然會揀雞脾啦!更何況雞脾搭多D珍肝。睇到呢~幾多珍肝!鮮雞果然唔同D,有雞味又彈牙!醉雞汁濃度剛剛好,唔會搶左D雞味!一流!件新鮮豬扒貴就貴左D,但係好香蒜蓉味,煎得;剛剛熟,唔會煎燶D蒜蓉,又 juice !湯米同湯伊應該都唔使點形容,係雞湯底,冇味精。緊係啦!佢一日煮咁多雞,D雞湯仲使落味精咩!我倒一半酸雞D汁落個湯度仲正!至於呢杯自家制菊花茶,睇D色水就知幾足料啦!整體都好有水準,有野好“彈”,一個字“正”!值得推介!
老友介紹,說呢度係食新鮮雞嘅!今有食神。嘻嘻!
醉雞
睇到呢~幾多珍肝!

湯米加蒜蓉豬扒
湯伊麵
自家制菊花茶
至於呢杯自家制菊花茶,睇D色水就知幾足料啦!
整體都好有水準,有野好“彈”,一個字“正”!值得推介!
2016-03-30
湯米加蒜蓉豬扒