2018-03-01 48 瀏覽
今次係第2次黎磯野水產,因為上次食真係迴味無窮呀!因為有啲食物同上次重疊左,所以今次盡量介紹啲上次冇食既。同上次一樣我地先食左個沙甸魚緹魚醬配蔬菜,之後就點左呢個毛蟹盛盒。盛盒包了赤蝦x2,帆立背x2,鮑魚x2,嚮螺x1,生蠔x2同毛蟹x1。喺開始之前,侍應會同我地溝通好點煮法。滑子菇蟹肉沙律, 菜同番茄都好新鮮,份量多,個汁酸酸咪咪,好開胃。日本黑豚煙肉,味道濃郁,脂肪煙肉分佈均一,口感煙韌彈牙爽口。之後就開始食盛盒既海鮮其中一隻生蠔都係選擇生食,因為咁先食到佢最鮮既味,生蠔清甜新鮮胞滿,味略淡而在口中回味。赤蝦其中一隻以天婦羅食法,外層鬆化香口,蝦肉彈牙,入口溫感十足。鹽燒鮑魚上次都食過,比磯燒我更中意呢個方法煮,因為佢燒完味香,口感軟彈,配上柚子醬味道更出衆。大大隻帆立貝同上次一樣用黑松露牛油汁煮,咁既食法適合食得濃味既朋友,因為真係好邪惡,濃香味美。而食完之後我竟掛住清酒煮,鮮味會較好,而湯汁亦可品嚐。嚮螺都係用返刺身食,味鮮而肉質超爽,岩晒口痕既我。上次冇機會食毛蟹,今次食返。毛蟹其實味道較淡鮮,但勝在佢蟹膏多,好似食蛋黃咁。蟹腳亦切好上碟啖啖肉。想食啲暖胃既野,最岩叫呢個粥
之後就開始食盛盒既海鮮
嚮螺都係用返刺身食,味鮮而肉質超爽,岩晒口痕既我。
想食啲暖胃既野,最岩叫呢個粥。用廣島蠔係面前即煲即起。蠔味濃,肉厚鮮甜,粥煲得靚而綿,推介。
必推介兩款甜品,其一係蕃薯雪糕。雪糕嫩滑,。蕃薯味濃而不膩。
柚子雪芭更是好味。濃度高得似飲果汁,酸澀味混入特優口感。

整體今次跟上次一樣保持水準,但上次食物更特別而更勝一籌。