2013-04-15 557 瀏覽
又係新蒲崗無錯,一來D食店變得太快,二來近住家,所以經常都有新野試今次來呢間御淶雞煲專門店, 它的前身是一間潮州粉麵鋪,唔知幾時轉左呢間咁有特式的食店。 首先呢度地方唔大, 座位亦唔多, 只有10幾張枱,但都做到好似酒樓般可以吃火鍋及小菜,廚師功力亦拍得住酒樓師傅,價錢OK,所以吸引到我呢個星期內幫襯左2次。 星期六晚約7點鐘來到, 好彩有位不用等, 呢度暫時還未有酒牌,所以要飲啤酒汽水就要自己出去買, 或者叫老闆娘去買, 她們很熱心架。1) 梅菜炒菜芯 ($48) ~~ 加左好多半生熟的蒜頭片及梅菜來炒, 蒜片好辣, 梅菜不太喊,可以接受,菜芯咬落幾爽口2) 蒜心炒黃膳片 ($68) ~~~ 呢個要讚,好入味,沒有多餘油, 炒得好乾身,黃膳好彈牙及爽口, 蒜心炒得不太過火,剛剛好。3) 瓦煲美極大魚頭 ($98)~~~ 好香,好入味, 加左好多蔥及薑用瓦煲盛上,上台時還聽到"吱吱"聲, 本來印象不錯, 但當見到 腮位面珠登D肉好紅,食落又越食越喊, 當堂扣左分。4) 黑椒密汁好味骨 ($68) ~~~ 冇改錯名,又真係幾好味, 肉骨好大件, 加左洋蔥,青椒,紅椒同黃椒
又係新蒲崗
無錯,一來D食店變得太快,二來近住家,所以經常都有新野試

4) 黑椒密汁好味骨 ($68) ~~~ 冇改錯名,又真係幾好味, 肉骨好大件, 加左洋蔥,青椒,紅椒同黃椒及菠蘿來煑, 伴住炒的菠蘿好新鮮,應該唔係用罐頭菠蘿,食落有點酸, 菠蘿冇炒過籠, 好爽口, 好味骨不太辣, 唯一唔好的就是件件都好大件, ,如果可以切細件D就比較好, 容易入口。
5) 胡椒豬肚雞煲 ($148) ~~~此店必食推介, 所以ORDER 左一煲來試, 全隻雞居然食到有4隻雞翼尖, 一隻雞腳
初上枱時D湯還算清, 可以飲, 辣辣地, 好涼喉, 好舒服, 不太喊, 所以我一連飲左2大碗,經過一輪滾滾拾拾之後就不太適宜飲用,因為太肥膩了, 但可以吃湯入面的豬肚, 份量好多, 全煲好吃的不是主角雞, 反而是豬肚,好大塊, 冇壓味, 好爽口,彈牙, 咬落"索索"聲, 超好吃。
2013-04-13
  • 蒜心炒黃膳片