2018-11-07 303 瀏覽
粥底火鍋都食過幾次,但咁特別既粥底火鍋真係第一次食!平日既粥底邊爐都多數係以粥水滾完海鮮同肉等等,先至撈起食物再放粥膽落去大火滾起成為有海鮮精華既粥,但係呢間粥底火鍋竟然係以傑既粥去慢慢滾起食材!問下店員(我估係老闆)佢話坊間既粥底火鍋係主要食碗吸左海鮮味既粥,而佢地既理念就係想客人透過d粥去滾d野食,令佢地食到食材最好既一面。見佢講到似層層咁,一於試下!首先有一堆火鍋配料比我地選擇,佢有榨菜粒同脆脆比我地陣間自己放落碗粥度,好似飲早茶果d粥咁火鍋料選擇幾多,仲好貼心咁話比我地知某d食物如果放係粥底度可能會冇咁合適。(佢地都有得揀普通火鍋湯底)我地叫左個鮑魚雞粥底,鮑魚同雞都係我地自己親手放落煲粥度既,又幾足料,鮑魚堅有手掌咁大隻!由於我地冇乜耐性所以一次過將所有食材dum哂落去搞到煲粥冇乜起色店員就話比我地知原來係要逐d逐d 放先work既!等左一陣,鮑魚堅係好彈牙,feel到佢既新鮮!雞都好滑,最神奇既係放到最後尾餐都仲係好滑冇鞋過😱佢地既魚滑類食物都係新鮮手打,唔會比d現成既客人食,因為鮮製先會食得出食材本身既味道喎!份量好充足,夠哂4人食。桶蠔即開比你睇下有幾多隻先拎去做清潔,
見佢講到似層層咁,一於試下!

份量好充足,夠哂4人食。
桶蠔即開比你睇下有幾多隻先拎去做清潔,冇花冇假,有6大隻!

重點係滾係粥度好耐好耐都唔會縮水!仲食到蠔既海水味,超得!

蝦膠老油條,超神奇地又係滾左好耐條油條係入面仲係脆既?!呢個應該係slow cook邊爐

西班牙豬梅花肉,隻色好靚,唔會話太薄,慢慢係d粥度滾熟佢都會係好鮮味,唔會鞋口
蔬菜籃有好多菜lol,每一種菜係粥入面滾完之後都會有種好滑口既感覺,唔會有渣,所有食材都非常新鮮高質

呢種火鍋方式食完都唔會覺得熱氣,又唔會整臭個身,成件事好健康,絕對係香港人既新選擇!
題外話/補充資料: 店員服務好好,不時幫我地搞下煲粥驚痴底,仲會徵詢客人意見希望可以進步