2023-11-17 47 瀏覽
前排OpenRice見到一間好有特色嘅餐廳,係食中菜,但裝修唔係普通嘅中式餐廳,所以決定試吓入到去侍應比咗碗蜜糖爆谷比我地,爆谷唔會太過甜,啱啱炸好熱辣辣,好好食,呢個飯前小食可以俾我哋等主菜嚟嘅時候填下個肚先~潮式滷水拼盤(三選)野食方面我哋揀咗滷水鵝肉、慢煮鹽香雞、豬仔髀。嘢食嚟到嘅時候個盤仲會有蠟燭喺下面㷫,所以啲嘢食保持暖笠笠。滷水汁唔會過鹹,肉質同滷水豆腐都嫩滑。店員另外都拎咗蒜蓉白醋同埋辣油俾我哋點,兩個汁都好味。蘭王蛋蠔餅蠔餅入面有好多大大粒嘅蠔仔,食落去鮮甜唔腥,成塊蠔餅煎得好香脆,略嫌炸粉多咗啲啲,所以食落會有啲啲油膩。潮式方魚BB西蘭花呢個一上菜好有驚喜,因為印象中嘅西蘭花都係平時食開細細棵,原來呢個BB西蘭花係好長。味道方面都好清甜,炒得好翠綠,用埋潮州方魚嚟炒帶出咗濃郁嘅味道。凍蜜桃香茅烏龍茶侍應一拎嚟嘅時候以為係支酒嚟,個罐包裝得好靚,呢個烏龍茶飲落去唔會太多茶味,因為蜜桃嘅甜味同茶嘅甘味中和咗,飲落去都好清新。荔枝接骨木梳打甜甜地同好清新🤪

潮式滷水拼盤(三選)

蘭王蛋蠔餅

潮式方魚BB西蘭花