1K
2017-06-15 66 瀏覽
講到工廈,好多時都會諗起cafe,其實而家都有好多類型嘅餐廳都進駐工廈,喺駱駝漆呢度試左呢間新新地嘅泰菜。餐廳位於9樓,位置相當闊落,所以亦都唔少人考慮喺工廈設店嘅原因,至少喺租金一環能夠少點負擔,更專注做好食物、環境、服務。呢度剛試業不久,門口位會見呢塊黑板仔。「試業期間,可能會遇上招呼不周、食物缺貨或口味不合、環境不夠舒適等問題,小店預先向大家道歉,希望能夠得到大家體諒以及繼續支持…」平日晚上時間,估唔到都有唔少客人,店員都好快出黎招待,餐廳裝潢幾特別,以木枱木梳化櫈為主調,中間以木屏風相隔,餐具都係木製,具泰式風味。不過木梳化略嫌扁左少少,坐上去同木枱嘅高度唔太配合。頭頂有多盞天燈造型嘅吊燈,燈光偏黃調,環境就幾舒適;不過影相效果一般,我冇打燈或者專業攝影器材,所以影到啲相黃黃暗暗餐牌選擇都算豐富,沙律、湯、小食、BBQ類、咖喱、泰式主食、蔬菜、甜品、飲品等,定價合理。主打新派泰菜,當中會見到帶西式元素嘅融合菜式,例如:風乾火腿生菜包沙律、黑松露菌大蝦帶子椰汁忌廉湯、肉眼扒配泰式酸甜青瓜等,聽落都幾特別。泰式酸辣鳳爪雜菜沙律 $65鳳爪食落清新,比平時食開嘅冇咁酸辣,以沙律菜作為

泰式酸辣鳳爪雜菜沙律 $65
鳳爪食落清新,比平時食開嘅冇咁酸辣,以沙律菜作為前菜,開胃之選。

泰式酸辣鳳爪雜菜沙律

冬蔭公大蝦湯 $58/小(配蒜蓉包)
湯類有四款,一律分大、小份。小嘅1-2人份量,最終分到3碗。
冬蔭公飲落辣得嗆喉,冇加入椰漿/汁,較重口味,配料唔多,有一隻蝦、菌碎,加上香茅,中規中矩。
唯一份量真係有點小,蝦唔算大隻,而且得一隻,幸好食落都爽口。配上蒜蓉包,香脆度一般。

冬蔭公大蝦湯

冬蔭公大蝦湯

泰國大拼盤 $128曼谷蝦餅2件、芭堤雅特色春卷2件、清邁煙肉魚卷2件、燒豬頸肉、布吉酥炸一支骨雞翼6件
人多嘅話,點個拼盤最方便,乜都試到。人少都唔怕,佢地有小拼盤 ($88)。
拼盤賣相幾吸引,擺盤精美,中間放醬汁,可惜味道未如理想,有點失望。各樣小食唔係好夠熱,應脆口嘅唔夠脆,大概不是即時製作。
但小店加左泰國各地方名喺食物前,令我都唔太敢批評…怕自己井底蛙未食過正宗口味…所以只能以一般喺香港食到嘅泰菜作比較。

泰國大拼盤

蝦餅有兩款,一種係平時食到嘅蝦餅,另一種係加入燕麥炸,其實幾特別。
食落有微微蝦肉味道,膠質不足,口感唔夠冇爽口彈牙,炸粉基本上一上枱已經腍哂。
蝦餅

蝦餅

魚餅係當中味道較好,魚肉味突出唔腥。
魚餅

春卷加上芭堤雅特色幾個字,春卷幼身偏長,食落有別於一般泰式春卷。
卷皮腍身,餡料帶豬肉味道,食落較實,冇乜鬆化感覺,唔係好啱我地口味

芭堤雅特色春卷

豬頸肉腍身,肉質亦都唔會乾鞋,食得豬頸肉,都預左有陣炭燒味,如果煎/燒耐啲,做到外面脆身更好。

燒豬頸肉

紅咖喱泰式燒雞 配香脆薯仔芋頭 及手抓餅 $98
咖喱有4款,分別係燒雞、豬頸肉、海鮮,牛柳,定價$98-148,揀左價錢相宜嘅燒雞。
紅咖喱食落都唔算好辣,雞肉份量不少,食落夠嫩。配料薯仔、芋頭等都幾入味

不過手抓餅係敗筆,粉感較重,食落唔覺酥脆,煎得唔夠香脆,食多幾件會飽滯。
紅咖喱泰式燒雞 配香脆薯仔芋頭 及手抓餅

手抓餅

泰式馬拉盞炒通菜 $55
炒通菜都幾惹味,通菜都嫩口唔老,只係食到底有點鹹,整體合格。
泰式馬拉盞炒通菜

飲品方面選擇不少,有特飲、香茅茶、果汁、咖啡、泰式飲品、梳打等。
招牌特飲嘅名字都幾有趣,例如:椰林風情(椰汁西米海底椰)、白裡透紅(荔枝冰)、龍游戲水(龍眼冰)等,花過心思。

沙灘少子(荔枝青檸)$36
食泰國菜,個人喜好較清新嘅飲品,荔枝青檸解膩唔甜,啱哂

沙灘少子

椰皇沙冰(椰子沙冰)$58
價錢稍貴,奶味偏重,椰味加強更好,沙冰唔係好夠凍。
椰皇沙冰

整體而言,餐廳嘅環境舒適,位置闊落,一大班人食飯都唔會侷促;店員服務亦不俗,主動加水、收碟、介紹食物;只可惜食物質素有待改善。
始終係新餐廳,加上主打泰西融合,都係創意配搭,期望水準更穩定,會再光臨。

餐牌:

2017-06-13