2021-02-23 3248 瀏覽
我一向都幾鍾意同啲朋友叫餸食飯,「楚撚記」好有港式大排檔feel,佢哋嘅菜式選擇幾多,食物質素頗高!- 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 - ($95)墨魚餅煎得乾身唔油,食落香口仲有好香嘅黑松露味,再加入爽脆蓮藕增加口感,唔錯!- 酥炸黑松露芝心手打乒乓球牛丸 - ($95)呢個芝心牛丸食嘅時候一定要小心,因為會爆漿,而且射程都幾遠😂,牛丸輕輕炸過彈牙,一定要趁熱食!- 金沙蛋黃九肚魚 - ($82)九肚魚蘸咗鹹蛋黃去炸,食落有沙沙嘅口感,非常邪惡,鹹蛋黃味濃,而且炸衣唔厚,炸得乾身唔油,咬落去外脆內軟,新鮮滾熱辣炸起,然後即刻上枱,冇得輸!- 豬潤蒸排骨另加陳村粉底 - ($76+$15)呢一個餸份量幾多,滑滑嘅陳村粉吸收晒豬潤同排骨嘅精華,好入味,豆豉幾多,令排骨好有豆豉味!- 難忘海港蝦醬骨 - 海山骨($96)一節節嘅豬仔骨,沾上蝦醬去炸,咬落去好香蝦醬味,肉質唔嚡而且香口,餸飯一流!- 金銀蛋浸時蔬 - ($63)食得咁多煎炸嘢,清清地叫一道菜,唔想食咁多濃味嘅朋友,呢一個係比較健康嘅選擇!- 猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯 - ($95)湯溫夠熱味濃,夠滋潤,而且毫無味精,好有住家

- 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 - ($95)

- 酥炸黑松露芝心手打乒乓球牛丸 - ($95)

- 金沙蛋黃九肚魚 - ($82)

- 豬潤蒸排骨另加陳村粉底 - ($76+$15)

- 難忘海港蝦醬骨 - 海山骨($96)

- 金銀蛋浸時蔬 - ($63)

- 猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯 - ($95)
湯溫夠熱味濃,夠滋潤,而且毫無味精,好有住家湯水feel!

- 豬油撈飯 -($12)
唔係度度都有得食豬油撈飯,白飯用一個砵仔去裝住,幾別緻。豬油同豉油,按照自己嘅喜好添加,一次半次,邊理得咁多所謂嘅膽固醇吖!

- 黑金流沙奶黃壽桃 - ($10/個)
黑沉沉嘅壽桃賣相可愛,咬一啖啲奶黃好澎湃咁湧出嚟,仲要熱辣辣啱啱蒸起,小心燙口!

食完飯每位仲有糖水送,凍嘅有清補涼,熱嘅有番薯糖水,飽晒!

小菜款式好多,而且價錢唔貴!我哋四個人,叫咗咁多個餸,埋單每人$200有找,抵食!
2021-02-22