2018-01-10 1192 瀏覽
朋友提議來呢間異國風情小店食今年頭一餐,話兩年前係嗰度慶生,環境寧靜優雅之餘菜式仲幾得咁話。是日有新年套餐亦有幾款平日嘅精選推介。我哋一行六人,分别點了四個新年大餐同兩個推介主餐。聽落够晒豐富,主菜有澳洲M7和牛西冷,龍蝦配蟹皇意大利飯,美國銀鱈魚,烤黑毛豬,烤鹿架同羊架餐湯係干邑龍蝦湯,龍蝦肉欠奉但龍蝦嘅香味卻十分濃郁,混合埋忌廉同淡淡的酒香,飲過齒頰留香!脆皮英式豬腩配青蘋果沙律,皮够香脆,腩肉咬落幾實凈而且肥而不膩,同青蘋果絕配跟住落嚟係小食黑松露忌廉帶子和南非鮑魚配大蘑菇。單言食材,係絕不欺客嘅!咁嘅價錢,喺酒店一定食唔到咁嘅菜色同出品。好味之餘,重要係食得出厨師好俾心機,唔會因為節假日忙碌而輕率過關…主菜一個個出場,分量全部唔細,我們正好逐個試匀,係得!當中印象最深,係個烤鹿和蟹皇Risotto, 呢D特色嘢相信係呢D私房小厨先會揾到。最後一提呢度嘅醬汁。真係全部都好掂。扒汁集合咗香草忌廉牛油黑椒蒜香同酒香(仲有其它?),烤鹿就有Rosemary同車厘子同紅菜頭,令人色欲大增,羊架有紅酒嘅色水同薄荷芥末忌廉汁。。。末了,甜品係草莓水晶果凍,紅酒水煮梨。淡淡的紅,揭開18年新一
末了,甜品係草莓水晶果凍,紅酒水煮梨。淡淡的紅,揭開18年新一頁!