.《小胖台灣便當. 新城市內性價比高的台式餐廳》一直好想試下呢間小胖(誤?)開嘅台灣餐廳,經開沙田就去試下!餐內座位寬躺,坐得好舒服不過凍咗少少🙈🍭麻辣鴨血肉燥寛粉($58)比起飯唔算大碗,但鴨血份量都幾多!至少都6塊以上~ 而且好厚🤤 麻辣做得唔錯,真係好惹味!不過唔食得辣嘅我表示試完一啖湯後已經唔敢繼續飲😆 寛粉索晒味😋🍭 士林鹽酥大雞腿便當($62)超大隻雞髀🤤 見到都覺得好鬼正!雞髀炸得好香口酥脆😋 調味做得好好,食到台灣嘅鹽酥味!好好食!雞肉嫩滑~ 另外配飯嘅配菜都好豐富,有甜粟米、煎蛋、炒粉絲、雲耳、蓮藕、蘿蔔粒,蔬菜等都整得唔錯!🍭追加小食:台灣涼拌豬耳(跟餐+$12)🍭追加小食:九層塔雞翼(2隻)(跟餐+$12)份量唔算多但因為佢個主食食完都飽飽地,咁嘅份量做小食真係剛好~ 豬耳微辣,食落爽口,係會食唔停嗰種~ 而雞翼係即炸,所以食落好香同熱辣辣!🍭日本焙茶🍭熱金橘檸檬茶佢嘅凍飲係樽裝,幾好!飲唔晒都可以拎走~ 口味分別有油切綠茶、日本焙茶同芙香蘋果茶~ 熱愛焙茶嘅我當然係揀佢啦!飲落甘香消膩!另一款熱飲就較甜~ 屬暖身之選~食物:7.5/10環境:7.5/10性價比:
《小胖台灣便當. 新城市內性價比高的台式餐廳》

🍭麻辣鴨血肉燥寛粉($58)

🍭 士林鹽酥大雞腿便當($62)

🍭追加小食:台灣涼拌豬耳(跟餐+$12)
🍭追加小食:九層塔雞翼(2隻)(跟餐+$12)

🍭日本焙茶

沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
人均消費:~$75
✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩

#wehungryweeat_沙田
#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodblog #foodporn #hkfood #hkkol #台式 #台灣菜 #食評 #打卡 #手機食先 #餐廳推介 #食好西 #沙田美食 #香港好去處 #沙田食乜好 #鹽酥雞 #便當 #抵食 #鴨血 #台式小食#台灣 #hongkong #instafood #foodbloggers #hkrestaurant #hkeat #hkinfluencer